fbpx

SVE JE VIŠE STJENICA Donose ih turisti, stručnjak objasnio kako

Ovih su dana jednu turisticu u čistom zadarskom objektu izgrizle stjenice. U početku je žena mislila da je u pitanju alergijska reakcija jer je dobila crveni osip popraćen neugodnim svrbežom. Međutim, liječnik je u lokalnoj bolnici utvrdio da se radi o ugrizu stjenica. Stjenice su se nekada povezivale s prljavim i zapuštenim prostorima, a glavni problem je što je riječ o vrlo otpornim i prilagodljivim kukcima.

Dr. sc. Nedjeljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju i dezinfekciju Županijskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da se u cijeloj Hrvatskoj u posljednjih deset godina bilježi sve više pojava kućnih stjenica, a najviše ih je zabilježeno u primorskim, turističkim županijama. Županijski zavod za javno zdravstvo javlja da su 2007. godine imali samo dva tretmana protiv stjenica, a 2012. čak 21, što pokazuje njihovo sve učestalije pojavljivanje.

Nisu uvijek stjenice krivci

Radnici Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da su i desetak puta izašli na teren zbog sumnje na stjenice, ali da su kožne reakcije često posljedica ugriza i drugih kukaca poput komaraca, papatača i grinja. Zbog toga je bitno da se sumnjivi objekti pregledaju kako bi se izbjegli negativni komentari na web stranicama koji nemaju svoju osnovu, a nekome mogu upropastiti poslovanje.

ZDanas/Index.hr