fbpx

TURISTIČKA SEZONA U prvom dijelu srpnja 100.000 turista manje nego lani

Podaci e-visitora pokazuju da je u prvih 12 dana srpnja došlo gotovo 100.000 gostiju manje nego u istom vremenskom razdoblju lani

U prvih 12 dana srpnja u Hrvatsku je stiglo sto tisuća manje gostiju nego lani u istom razdoblju. Tako bi, ako je suditi po prvom dijelu srpnja, ova turistička sezona mogla prekinuti niz rekordnih.

Split, primjerice, bilježi rast u broju dolazaka, ali ostatak obale ima problema, piše RTL. Medulin je tradicionalno jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. No, Medulinci pamte bolje turističke godine. “Vidi se, stvarno, kad se krene u mjesto, da nije ona velika gužva što je znala biti prošlih godina”, kazao je jedan iznajmljivač.

Podaci e-visitora za prvih 12 dana srpnja, koje donosi Jutarnji list, jer ih HTZ više ne objavljuje redovito kao prije, govore da je došlo gotovo 100.000 turista manje te da su ostvarili čak pola milijuna noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine. I dok državna turistička zajednica ove podatke relativizira, lošiju sezonu osjećaju i proteklih godina dobro popunjene destinacije.

“Dosadašnje iskustvo je da Fažana ostvaruje ukupno pet posto manje noćenja u odnosu na prošlu godinu s obzirom na to da su katolički blagdani bili znatno drugačiji u odnosu na prošlu godinu. Govorim o vremenskim prilikama, odnosno neprilikama”, rekla je direktorica TZ Fažana Melita Perković.

Nedostaje gostiju s važnih tržišta
Kada je u pitanju promet, brojke pokazuju stagnaciju u odnosu na protekle godine. U prvom srpanjskom vikendu hrvatskim autocestama prošlo je više od 730.000 vozila i naplaćeno je 39 milijuna i 650 tisuća kuna cestarine. U odnosu na 2018. to je povećanje broja vozila za 1,3 posto, ali je taj promet bio na kraćim dionicama pa je naplata cestarina pala za 1,5 posto.

U prvom tjednu ovog mjeseca broj vozila je veći za tri posto, a naplata cestarina za jedan posto. Slično je i u zrakoplovnom prometu, gdje zagrebačka zračna luka u drugoj srpanjskoj suboti bilježi sličan promet kao prije godinu dana – 12.000 putnika.

Za lošije rezultate turizma, jedine industrijske grane koja je dosad dobro radila, iznajmljivači odgovornima drže – politiku.

“Vidi se da nedostaje gostiju s nekih vrlo važnih tržišta kao što su češko, poljsko, mađarsko. Možda bi bilo pravo vrijeme da se razmisli o tome da se Ministarstvo turizma depolitizira, HTZ isto i da se umjesto političara stavi struka”, izjavio je jedan iznajmljivač.