fbpx

U Etiopiji ozbiljno shvaćaju klimatske promjene; u jednom danu posadili su 350 milijuna stabala

Mnogi državni uredi bili su zatvoreni kako bi i javni službenici mogli sudjelovati u akciji

Etiopska vlada je objavila kako je u toj zemlji u samo jednom danu posađeno 350 milijuna stabala. Stabla su posađena u sklopu nacionalne inicijative „Zelena baština”, kojom se svakog stanovnika siromašne afričke države nastoji potaknuti da tijekom ovog ljeta posadi barem 40 stabala. Cilj je do kraja akcije posaditi 4 milijarde sadnica, a koliko Etiopljani ovu akciju ozbiljno shvaćaju pokazuje i podatak da su mnogi državni uredi bili zatvoreni kako bi javni službenici u njoj mogli sudjelovati, piše The Guardian.

Cilj projekta je umanjiti utjecaj deforestacije i klimatskih promjena u zemlji u koju pogađaju česte, pogubne suše. Prema podatcima UN-a, u prvom desetljeću 21. stoljeća samo je 4 posto površine Etiopije bilo pokriveno šumama, dok su stoljeće ranije stabla pokrivala 35 posto te države. Tijekom udarnog dana podatke o broju posađenih stabala na Twitteru je objavljivao etiopski ministar za inovacije i tehnologiju.

Srušen svjetski rekord

Kada se u ponedjeljak navečer taj broj zaustavio na 353 milijuna sadnica, postalo je jasno da je akcijom ostvaren fantastičan uspjeh. Etiopija je srušila svjetski rekord u broju stabala posađenih u jednom danu koji je do tada držala Indija, gdje je 2016. tijekom 24 sata posađeno 50 milijuna stabala.

Zašto je ova akcija toliko važna za Guardian je objasnio Dan Ridley-Ellis, znanstvenik sa Sveučilišta Edinburgh Napier. „Drveće ne samo da ublažava učinke klimatskih promjena apsorpcijom ugljičnog dioksida, nego doprinose i borbi protiv pretvaranja tla u pustinju. Uz to, drveće je izvor hrane za ljude i životinje, goriva, materijala za gradnju te pomaže u zaštiti zaliha vode”, kazao je Ridley-Ellis.