fbpx

UGOSTITELJI PRED VLADOM Turistička sezona je ugrožena, ovo je cirkus!

Koordinacija ugostitelja Hrvatske vladi je predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu.

Ugostitelji kažu da s obzirom na stanje u kojem se zbog visokog poreznog opterećenja našlo hrvatsko ugostiteljstvo, traže hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja te zaustaviti nemjerljivu štetu po hrvatski turizam.

“Notorna je činjenica da u Hrvatskoj imamo apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u”, upozoravaju iz koordinacije.

Po izlasku iz vlade obratili su se novinarima.

Ugostitelji: Sezona je ugrožena

“Predali smo dva seta zakona, izmjene Zakona o PDV-u i izmjene Zakona u radu. Iskreno vjerujem da će prevladati razum. Što prije to bolje”, rekao je Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika.

Novinari su ga pitali je li sezona ugrožena.

“Da. I sami možete vidjeti da ima puno lokacija na Jadranu u kojima se dogodio pad gostiju. Nismo konkurentni”, odgovorio je.

Predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić kazao je da izbora više nema.

“Kritično je, ovo je cirkus”

“Ne možemo servisirati vlastite potrebe, to je kritično. Drugih izbora više nemamo. Nadamo se da će prvi put neko stati pred kamere, reći da je spreman na promjene i priznati svoje pogreške”, rekao je.

Smatra kako mora doći do promjena.

“Ekonomska i bila koja logika nameće da do promjena mora doći. Smisao države bi trebao biti da radi za svoje građane. Ako radimo 28% BDP-a, ne bismo trebali biti žrtve. Podaci pokazuju da je ovo cirkus. Što se srpanjske rupe tiče, to je dovoljan argument. Sad sezona više nije ni od 7. do 9. mjeseca”, rekli su ugostitelji ispred zgrade vlade.

HINA