fbpx

VIDEO Poruka je jasna – ne uznemiravajte HDZ-ovce!

Premijer Andrej Plenković stigao je na Korčulu u ponedjeljak ujutro, a već po silasku s policijskog glisera dogodio se incident. Čim je Plenković sišao s policijskog glisera, jedan je muškarac počeo uzvikivati ‘Živio ćaća!’, a visoko iznad glave držao je papir na kojem je pisalo ‘ĆAĆA’

Policajci su, čini se, zaključili da muškarac ozbiljno narušava javni red i mir, pa su odlučno djelovali i krenuli ga odvlačiti s mjesta događaja.

Kuća ljudskih prava osuđuje postupanje policije

Kuća ljudskih prava Zagreb osuđuje postupanje policije prema prosvjedniku prilikom posjeta premijera Andreja Plenkovića Korčuli. “Privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda”, upozoravaju.

Iz Kuće ljudskih prava ističu kako posebno zabrinjava da je ovakvo policijsko postupanje zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima svjedočimo neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara.

Podsjećaju i da RH ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava.

Koliko se HDZ boji javnih prozivki i prosvjeda pogledajte u videu.

Hina