VIDEO Savjetnik mrtvo-hladno priča kako su offshoreovi pripremali prostorni plan za Kuščevića

U nizu zemljišno-imovinskih skandala aktualnog ministra uprave Lovre Kuščevića, po volumenu i ozbiljnosti ističu se stotine tisuća bračkih pašnjaka koje su završile u rukama malteških offshore kompanija. Izmjene prostornog plana za mandata Lovre Kuščevića drastično su povećale vrijednost te zemlje, a šef cijele operacije bio je Željko Holik, današnji savjetnik ministra Kuščevića.

Za kojeg smo, između ostalog, otkrili da je bio na sjednici općine u trenutku usvajanja prostornog plana. Sada, međutim, skandal poprima nove dimenzije. Telegramov tim naletio je na videoklip iz kraja 2015. u kojem Holik priznaje kako su malteški offshoreovi za Kuščevićevu općinu pripremali prostorno-plansku dokumentaciju, na temelju koje je zatim došlo do prenamjene zemljišta.

“Najveći problem bio je nepripremljenost prostorno-planske dokumentacije. To je zapravo ono čime smo se mi najviše bavili”, rekao je Holik, “a to uopće nije posao investitora. Time se ne bi trebao baviti”, dodaje. Na temelju tog prostorne dokumentacije omogućena je izgradnja na stotinama tisuća kvadrata u vlasništvu Holikov kompanija. U nastupu je također ishvalio “izuzetnu pomoć od jedinica lokalne uprave”.

Sve gurali pod krinkom ogromnih projekata

Holik, tada još u svojstvu direktora hrvatskih kompanija u vlasništvu mreže malteških offshoreova, nastupao je na konferenciji Zagreb Forum 2015, u organizaciji Grada, četiri mjeseca nakon izmjene plana općine Nerežišće. Na temelju tih izmjena Kuščević je štalu pretvorio u kuću, a nepregledni pašnjaci postali su iznimno atraktivno zemljište na kojem se može graditi.

Pod krinkom dosad nerealiziranog projekta revolucionarnog onkološkog centra s podzemnim ionskim strojem, Kuščević i Holik gurali su izmjene prostornog plana. Svoj nastup na zagrebačkoj konferenciji Holik je također iskoristio za promoviranje tog projekta, najavljujući skori početak radova. Radovi do danas nisu počeli. U svojstvu načelnika Kuščević je potpisivao ugovore s Holikovim kompanijama, na sjednicama vijeća garantirao je za njihovu ozbiljnost, te je javno najavljivao tisuće radnih mjesta i stotine milijuna eura direktnog ulaganja.

89 milijuna kuna javnih sredstava za projekte

Također se obvezao da će općina osigurati desetke milijuna kuna za potrebu infrastrukturu – u jednom općinskom materijalu o strateškom razvoju traži se iznos od 52 milijuna kuna. Za dio zemljišta već znamo da neće biti korišten u svrhe onkološkog centra – malteški offshoreovi, koji u rukama imaju gotovo 300 milijuna kuna zemljišta u Hrvatskoj, na internetu prodaju 166 tisuća kvadrata poljoprivrednih parcela u općini Nerežišće.

Izmjene prostornog plana također su omogućile izgradnju kompleksa marine Smrka, sa 150 vezova, 25 vila i 875 kreveta. Kako je Telegram otkrio, i taj mega projekt povezan je sa savjetnikom ministra Holikom koji ga je nudio zainteresiranim investitorima. Za marinu Smrka Kuščevićeva općina predvidjela je 37 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture, uključujući novu cestu od 7 milijuna kuna.

Izvor: Telegram.hr