fbpx

HRVATSKI PREMIJER U 2019. “Tko god se želi igrati demokracije, neka se igra”

Nesvakidašnji govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Kninu, tijekom primanja za ratne zapovjednike u Domovinskom ratu, i dalje izaziva reakcije. Na izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je u utorak kazao da su se „mnogi pitali je li tome prethodila konzumacija alkohola”, danas je u Opatiji reagirao premijer Andrej Plenković.

“Vidio sam, mislim da je to jedna jako teška izjava”, komentirao je Plenković istup bivšeg predsjednika na N1. Dodao je, međutim, da je cijela proslava, na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i večer prije, bila “lijepo događanje gdje se okupe oni koji su obranili Hrvatsku doslovno” te da smatra da je proslava Oluje bila “dostojanstvena s porukama i govorima i ozračjem u Kninu”.

Karamarkova najava kandidature

Josipović je dan ranije za N1, pak, izjavio da je predsjedničin govor u Kninu bio “privatizacija javne proslave, što je vrlo neukusno”. “Riječ je o nedopustivom nastupu. Vidjeli smo još jedan od pokazatelja društvene regresije. Ne samo da je pričala besmislice, s obzirom na prigodu na kojoj je govorilo, nego je imala i čudnu gestikulaciju, pa se mnogi pitaju je li tome prethodila konzumacija alkohola”, kazao je u utorak Josipović. Iz Ureda predsjednice još nema reakcije na njegove izjave.

Plenković, koji trenutno boravi u Opatiji, komentirao je i najavu Tomislava Karamarka da ozbiljno razmišlja o mogućnosti da se kandidira za predsjednika HDZ-a. Bivši šef stranke, kojeg je na toj poziciji naslijedio upravo Plenković, svoje je planove objasnio stanjem u stranci.

HDZ se nije udaljio od birača

“Nemam ja razloga se s njim polemizirati uopće. Čovjek je vodio stranku prije više od 3 godine, sami srušili svoju vladu, ne uspjeli se rekonfigurirati s parlamentarnom većinom, napustio je tu dužnost”, rekao je Plenković, kako prenosi N1. Za razliku od Karamarka, Plenković ne smatra da se stranka udaljila od birača.

“Nismo se ni od koga udaljili, politika koju vodimo zdrava je i ja vjerujem u razboritost birača, vide gdje tko zemlju vuče. On je imao svoju priliku”, poručio je aktualni predsjednik HDZ-a svom prethodniku i potencijalnom protukandidatu.

Svatko se može kandidirati

Unutarstranački izbori u HDZ-u trebali bi se održati sljedeće godine. Na njima bi Plenković mogao imati nekoliko izazivača, poput bivših ministara vanjskih poslova Davora Ive Stiera te Mire Kovača, ali i Karamarka koji o tome, eto, “ozbiljno razmišlja”.

Plenković tvrdi da nema nikakav problem s time. “Ne vidim razloga da bih ja bio iznenađen njegovim potezom. HDZ je demokratska stranka, ima procedure, svatko tko ima ideje može izaći sa svojom platformom. Tko god se želi igrati demokracije i izbornog programa, neka se igra, ja s tim nemam nikakav problem”, rekao je.

ZDanas/Telegram.hr