fbpx

Iz katedrale izbačeni danski turisti jer su ušli sa psom vodičem

Danski turisti izbačeni su jučer iz crkve sv. Stošije u Zadru jer su ušli sa psom vodičem.

“Izbačeni su a da u toj općoj hajci na njih nitko iz crkve nije pomislio da se radi o psu pomagaču, gospođa sa psom je invalid i pas je njezin vodič. Otužno, jadno i neprimjereno. Danci su nas nazvali i ogorčeno ispričali što im se dogodilo usred dana u zadarskoj katedrali”, kaže za Zadarski Mira Katalenić, predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet koja je turistima savjetovala da se obrate policiji.

U zadarskoj policiji su kazali da im se turisti iz Danske nisu obratili kako bi prijavili da su izbačeni iz katedrale.

Župnik don Josip Radoica Pinčić je potvrdio da su danski turisti udaljeni iz katedrale sv. Stošije.

“Ušli su muškarac i žena s ogromnim crnim psom. Uistinu nitko nije mogao znati da se radi o psu pomagaču, nije se uočavalo da je netko od njih dvoje osoba s invaliditetom. Mi u crkvi stalno imamo dvije čuvarice, jedna govori engleski jezik, druga čak tri svjetska jezika, i oni su se trebali jednoj od njih obratiti s informacijom da se radi o psu pomagaču. Ovako, oni su se prošetavali crkvom, a kad ih se upozorilo, reagirali su vrlo burno”, kazao je za Zadarski.

Tajnik zatvorio crkvu

Pastoralni suradnik Branimir Buturić potom je zatvorio katedralu.

“On je moj tajnik, odmah je došao u crkvu, naložio da svi izađu van i katedralu je jednostavno zatvorio na neko kraće vrijeme. Nije bilo drugog načina”, ispričao je župnik koji, kaže, ne može razumjeti zašto danski turisti nisu odmah rekli da je u pitanju pas pomagač.

“To je iznimna situacija i nitko ne bi prigovorio, oni bi sa psom obišli crkvu i gotovo. Međutim, umjesto da objasne, oni su nasrtali na svakog tko im se pokušao obratiti”, zaključio je.