fbpx

JESEN ŠTRAJKOVA Povišicu traže medicinske sestre i liječnici, nastavnici i profesori, policajci, vozači autobusa…

Premijera Andreja Plenkovića, čini se čeka jesen štrajkova. Jer kad je bolje vršiti pritisak i tražiti veće plaće od vladajućih nego u predizbornoj godini. Štrajkovima prijete medicinske sestre i liječnici, nastavnici i profesori, policajci, vozači autobusa…

Da mogu napraviti kaos ne dobiju li povišicu u Direktu je poručio predsjednik sindikata policajac. Liječnici i medicinske sestre također prijete štrajkom ako im se ne povećaju plaće.

Vozači autobusa tvrde da će u štrajk prvi dan školske godine

Vozači traže povećanje plaća od 10% – na što je Oleg Butković odgovorio da privatnicima država ne može povećati plaće, i da to trebaju tražiti od poslodavaca. Oni pak tvrde da plaće ne mogu povećati zbog nereda u sektoru i neprofitabilnih linija. Pregovori se nastavljaju, Butković ima manje od dva tjedna da zadovolji vozače i njihove poslodavce.

Vozači autobusa zarađuju između 3.800 i 4.200 kuna i traže povećanje od 10%.

Medicinske sestre s 10 godina radnog staža zarađuju između 5.500 i 6.000 kuna, ovisno i o tome jesu li srednje ili više stručne spreme. Medicinske sestre ne odustaju od zahtjeva za 7% povišice.

Učitelj pred mirovinu u Zagrebu zarađuje nešto manje od 7.000 kn, a smatraju da zaslužuju makar 6% više.

Policajac s 10 godina iskustva i s dodacima ima primanja od 5.800 kuna. Sindikat policije traži povišicu od 25% za najniže plaće jer, kažu, toliko zaostaju za drugim sektorima.