Kašmir odsječen od vanjskog svijeta, policija je na svakom koraku

Sporni teritorij Kašmira već je dva dana bez telekomunikacija nakon što je Indija prekinula televizijske, telefonske i internetske veze kako bi spriječila organiziranje prosvjeda nakon ukidanja posebnog ustavnog statusa te himalajske regije.

Kako bi povećala kontrolu nad tim većinski muslimanskim područjem, indijska vlada ukinula je ustavnu autonomiju savezne države Džamu i Kašmir, područja koje je dug niz godina uzrok sukoba sa susjednim Pakistanom.

Odluka je objavljena nekoliko sati nakon što su vlasti u Kašmiru, na koji prava polaže i Pakistan, uvele totalnu blokadu telekomunikacija i uhitile tamošnje čelnike, uključujući dva bivša premijera.

Negativna reakcija na odluku New Delhija bila je neizbježna jer je mnogi u regiji smatraju kršenjem povjerenja, rekao je Shah Faesal, vođa Narodnog pokreta Džame i Kašmira.

“Mogli bismo svjedočiti snažnoj reakciji kada ne budu pazili”, rekao je Faesal za Reuters. “Narod to smatra činom poniženja.”

Zabrana okupljanja više od četiri osobe

Sigurnosne snage ispalile su suzavce i gumene metke na sporadične prosvjede u glavnom gradu Kašmira Srinagaru, rekao je policijski dužnosnik koji se odbio identificirati.

“U nekim dijelovima grada došlo je do napada kamenjem”, dodao je.

Napetosti u Kašmiru rastu od kada su indijski dužnosnici upozorili na moguće militantne napade pakistanskih skupina.

Pakistan je odbio takve navode, no tisuće zabrinutih Indijaca napustile su regiju tijekom vikenda.

Naoružana policija se u gradu Srinagaru nalazi na svakih nekoliko stotina metara, a zabrana okupljanja za više od četiri osobe na javnim mjestima nastavila se u utorak.

Obrazovne ustanove i većina trgovina u stambenim četvrtima su zatvorene.