LOŠA VIJEST ZA HRVATSKU Njemačka je pred recesijom

Njemačka je, čini se, pred recesijom nakon što je objavljeno da je industrijska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu pala iznad očekivanja te je u padu već drugi kvartal zaredom.

Analitičari smatraju da se radi o zastrašujućem podatku koji otkriva da je to uvod u recesiju, a s obzirom na značaj njemačkog gospodarstva, nije teško pretpostaviti da bi se eventualno produbljavanje problema moglo preliti i na druge zemlje Europske unije, uključujući i Hrvatsku.

Industrijska proizvodnja u lipnju pala je za 1,5 posto, što je znatno više od očekivanih 0,4 posto, pokazuju službeni podaci.

”Nastavak pada industrijske proizvodnje je zastrašujući”, rekao je za Reuters Alexander Krueger, ekonomist u Bankhaus Lampe, dodavši da se može očekivati da će se recesija u proizvodnom sektoru nastaviti s obzirom na nedavnu eskalaciju trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Naime, obje zemlje važna su izvozna tržišta za njemačke kompanije pa trgovinske tenzije imaju velik utjecaj na njemačku ekonomiju.

“Pretpostavljamo da je ovo uvod u tehničku recesiju”

”Što dulje ovo potraje, to je veća vjerojatnost da će i ostali sektori krenuti nizbrdo. Prognoze za Njemačku mogle bi biti dodatno snižene”, kaže Krueger za Reuters.

U drugom kvartalu industrijska proizvodnja u Njemačkoj pala je za 1,8 posto, prije svega zbog pada proizvodnje metala, strojeva i automobila, objavilo je njemačko ministarstvo gospodarstva.

Andreas Scheuerle iz DekaBanka kaže da podaci o industrijskoj proizvodnji sugeriraju da je njemačko gospodarstvo u drugom tromjesečju palo za 0,2% nakon što je u prva tri mjeseca godine poraslo za 0,4%.

“Pretpostavljamo da je ovo uvod u tehničku recesiju”, dodao je Scheuerle. Tehnička recesija obično se definira kao dva kvartala pada ekonomije zaredom.

ZDanas/Index.hr