fbpx

Najgora verzija Brexita je gotovo sigurna. Kakve će biti posljedice za Hrvatsku?

Nakon što je kraljica Elizabeta II jučer prihvatila zahtjev premijera Borisa Johnsona za privremenom suspenzijom parlamenta, sve su veće šanse da će Velika Britanija iz Europske unije izaći bez dogovora. “No deal” Brexit tj. Brexit bez dogovora je najgori mogući scenarij te će po svim procjenama izazvati veliku ekonomsku štetu Ujedinjenom Kraljevstvu te u manjoj mjeri Europskoj uniji, piše portal Index.hr

No kako bi se točno i u kojoj mjeri Brexit bez dogovora odrazio na Veliku Britaniju i ostale članice Europske unije koje u njoj ostaju?

Baš tim pitanjem se pozabavio stručni rad znanstvenika s uglednog minhenskog ekonomskog instituta Ifo, u hrvatskoj javnosti najpoznatijeg po pisanju programa za HDZ Tomislava Karamarka, koji nikad nije proveden. No to nije bila krivica minhenskih stručnjaka, već HDZ-a.

Studija Ifo instituta

“Quantifying Brexit: From Ex Post to Ex Ante Using Structural Gravity” naziv je studije na 54 stranice koju potpisuju stručnjaci Gabriel Felbermayr, Jasmin Gröschl i Marina Steininger.

U studiji su korišteni detaljni podaci iz 50 sektora trgovine kako bi se izračunali efekti Brexita bez dogovora na temelju raznih trgovinskih aranžmana između Velike Britanije i ostatka Europske unije. Autori ističu da proširenje Europske unije na istok, kao i ugovor o slobodnoj trgovini između EU-a i Južne Koreje, nisu značajno smanjili troškove trgovine Velike Britanije, kao i da će članice EU-a biti asimetrično pogođene Brexitom bez dogovora.

Najviše će biti pogođena Irska

Steiniger ističe da će Brexit bez dogovora različito utjecati na različite članice te da će stvari pogoršati izazvani osjećaj nesigurnosti kod investitora, kao i promjene vrijednosti valuta. Dobar potez bi bilo brzo postizanje trgovinskog dogovora između Velike Britanije i EU-a, ali za to su šanse minimalne do nepostojeće.

Najgore posljedice bi Brexit bez dogovora mogao imati za Irsku, ističe studija Ifo instituta, što znači da bi i Hrvati koji tamo u međuvremenu žive mogli imati problema. Irskoj se predviđa pad blagostanja od čak 8,16 posto, a na drugom mjestu je Luksemburg (5,23 posto). Slijede Malta (5,19 posto) i Nizozemska (1,64 posto).

Hrvatska i Austrija će najmanje osjetiti Brexit bez dogovora

Hrvatska ne bi trebala biti značajno direktno pogođena Brexitom bez dogovora te joj se predviđa pad od tek 0,34 posto, što je među najnižima uz austrijskih 0,35 posto od svih 27 članica Unije. Dobro stoje još i Rumunjska, Španjolska i Grčka, s padom od 0,37 do 0,39 posto.

U studiji Ifo instituta se ističe da je Velika Britanija 1990. godine čak 65 posto svoje trgovine obavljala s ostalim članicama EU-a, dok je u 2016. taj postotak pao na 45 posto, što znači da bi Brexit prije bio teži nego je danas.

Nema scenarija u kojem Brexit ne znači gubitak za blagostanje Velike Britanije i Europske unije

Zanimljivo je da Brexit bez dogovora neće imati značajne negativne efekte na ostatak svjetske ekonomije te da se države poput SAD-a, Turske, Švicarske i Južne Koreje – koje su također obuhvaćene ovom studijom – nemaju razloga brinuti.

Autori zaključuju da u svakom scenariju Brexita, uključujući i onaj najmanje vjerojatan prihvaćanja ispregovaranog dogovora, i Velika Britanija i EU27 gube određeni stupanj postignutog blagostanja. Drugim riječima, Brexit je ekonomski loš potez. Upozoravaju i da Velika Britanija neće novim trgovinskim ugovorima s ostatkom svijeta moći nadoknaditi gubitke koje proizvodi Brexit.

Na kraju se naglašava da je ovo vjerojatno dosad najambiciozniji znanstveni rad koji se bavi trgovinskim aspektima Brexita, ali da on ne obuhvaća teme mobilnosti rada i kapitala, koje tek treba detaljnije istražiti.

ZDanas/Index.hr