fbpx

NJEMAČKI LIST POPLJUVAO HRVATSKI TURIZAM “Iznajmljuju garsonijere iz Jugoslavije, a kada se gosti žale onda im prijete i vrijeđaju ih”

List navodi da je u hrvatskim turističkim središtima sve više okršaja nožem, nasilničkih nereda te sve manje policije koje nema dovoljno tijekom špice sezone i rastućeg kriminala

Novinar Thomas Roser napisao je za njemački dnevni list Tagesspiegel osvrt na Hrvatsku i turizam na Jadranu. Za razliku od mnogih stranih novinara kada pišu o ovoj temi, Roser nema riječi hvale za hrvatski turizam nego pokude. On spominje da naš turizam bilježi opadajući broj posjetitelja ove godine te našeg ministra Turizma Garija Cappellija koji uvjerava “da Španjolska i Portugal imaju još više gubitaka kada je riječ o posjetiteljima” i da Hrvatskoj ide dobro.

Novinar spominje poluprazne plaže i otočne trajekte, a u fokus stavlja prazne apartmane usred sezone i bezobrazno visoke cijene što “ovoj obalnoj državi znači kraj procvata”.

‘Gosti plaćaju više od 100 eura za garsonijere iz Jugoslavije’

Njemački list spominje da u bolje opremljenim hotelima i smještajima ne manjka gostiju, no da dosta ljudi iznajmljuje loše opremljene apartmane. “Gosti plaćaju više od 100 eura na noć za apartmane i garsonijere iz jugoslavenskog vremena. Osobito se ne ulaže u starije stanove i oni su manje popularni”.

Osim skupog smještaja “iz Jugoslavije”, novine spominju i skupa precijenjena parkirališta kao i skupo naplaćivanje ležaljki za plažu. Smatraju da će to trajno utjecati na ugled Hrvatske. “Vijest da ugostitelji s plaža na Krku ili Pelješcu traže novčanu naknadu za ležaljku u hladu izazvala je buru negodovanja u Hrvatskoj, kao i izvještaji o iznajmljivačima koji ukazuju na negativne ocjene njihovih stanova na internetu. Kada se gosti žale tada im prijete”, napisali su.

Manjak radne snage i nasilničko ponašanje u turističkim mjestima
Dalje pišu da restorane muku muče s pronalaskom radne snage što je posljedica neprekidnog egzodusa hrvatskih radnika. Navode da su sezonci postali skuplji, a često se nalaze i u inozemstvu. “Posljedice turističkog booma posljednjih se godina u Hrvatsku vraćaju poput zakašnjelog bumeranga”.

No, novinar nije propustio izvijestiti i o povećanom broju nasilja na hrvatskoj obali. List navodi da je u hrvatskim turističkim središtima sve više okršaja nožem, nasilničkih nereda te sve manje policije koje nema dovoljno tijekom špice sezone i rastućeg kriminala. Tagesspiegel osvrnuo se i na problem kanalizacije i odvoda u gradovima na Jadranu.

“Preplavljene jame za kanalizaciju ne smetaju samo uzgojiteljima kamenica u uvali Mali Ston. Posljedice krstarećeg turizma snose i kupači. Prošli je tjedan kruzer došao na plažu ‘Zlatni rat’ na otoku Braču pa ispraznio izmet u more pred šokiranim stanovnicima i turistima”, napisali su.

ZDanas/Net.hr