fbpx

NOVA RECESIJA I UVOĐENJE EURA Čeka li Hrvatsku grčki scenarij?

Najvećem europskom gospodarstvu, Njemačkoj, prijeti recesija. Trenutačna proizvodnja u više od 80 posto tamošnjih industrijskih pogona je u padu. Budući da nemaju dovoljno posla, oko četiri posto tvrtki u najvećem europskom gospodarstvu počelo je raditi skraćeno radno vrijeme. Analitičari očekuju da će u rujnu broj tih tvrtki biti čak udvostručen.

Hrvatska gospodarska komora još je proljetos najavila da će usporavanje njemačkoga gospodarstva neizbježno pogoditi i našu zemlju jer je Njemačka “najveće izvozno tržište Hrvatske i zbog toga ima najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo”.

Uz Njemačku tu su još i Brexit, trgovinski rat SAD-a i Kine, neizvjesnost s Iranom… To sve ukazuje da se svijet možda nalazi na pragu nove velike recesije. Prema ekonomistima, ona bi mogla svom silom udariti već slijedeće godine.

Grcima je euro došao glave

Što se Europe tiče,  najveća žrtva prošle recesije bila Grčka kojoj je upravo euro ‘došao glave’. Ovoga puta na tom bi se putu mogla naći Hrvatska.

Ulaskom u europski tečajni mehanizam ERM 2, odnosno fiksiranjem tečaja kune na putu prema euru u budućnosti su Hrvatskoj vezane ruke. Slično se dogodilo i Grčkoj za vrijeme posljednje recesije. Oni su se tada već nalazili u eurozoni te ovisili su o milosti Europske centralne banke.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof.dr. Ljubo Jurčić kazao je za Slobodnu Dalmaciju da Hrvatska, slično kao i prošli put, uopće nije spremna zauzdati posljedice nove recesije.

Nespremni za recesiju

– Hrvatska ne upravlja svojom ekonomijom, tako da smo ponovno potpuno nespremni za dolazak recesije. Da bi mogli reagirati na recesiju, morali bismo u svojim rukama imati mehanizme upravljanja vlastitom ekonomijom. Pa kad krene nizbrdo, da možemo upotrijebiti kočnice. Mi te kočnice na žalost nemamo. Jednako tako, kada ima dovoljno goriva, treba dati gas i savladati sve uzbrdice. U godinama rasta, mi ni to nismo uspjeli napraviti – kaže Jurčić.

Europa se, prema Jurčićevim riječima, snažno razvijala posljednjih godina. A taj su razvoj slijedile i zemlje u našem okruženju: Poljska, Mađarska, Srbija, Turska.. dvostruko su se brže razvijale od Hrvatske.

– One su naprosto koristile kočnicu, gas i volan. Kod nas to na žalost nije bio slučaj. Nama se sve “događa”. Kada su svi smanjivali poreze i povećavali javnu potrošnju, naše su vlade činile upravo obrnuto: povećavali su poreze i smanjivali javnu potrošnju – podsjeća Jučić i savjetuje građanima da je pravo vrijeme za štednju.