NOVI NAPAD U KABULU Bombaša samoubojica raznio se na svadbi i ubio 63 osobe

Bombaš-samoubojica u subotu navečer u napadu u afganistanskom glavnom gradu na svadbenom slavlju ubio je 63, a ranio 182 osobe, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Talibani su negirali odgovornost za tu eksploziju u svadbenoj dvorani na zapadu Kabula, u manjinskom šijitskom susjedstvu, prepunom ljudi koji slave brak.

Prije te samoubilačke eksplozije, u petak se u Pakistanu dogodio bombaški napad na džamiju, u kojemu je ubijen brat talibanskog vođe Haibatullaha Akhundzadama. U tom je napadu poginulo četiri osobe, oko 20 ih je ranjeno, a za to nitko nije preuzeo odgovornost.

PREDSJEDNIK OPTUŽUJE TALIBANE

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani izjavio je u nedjelju kako talibani ne mogu pobjeći od odgovornosti za “barbarski” samoubilački napad na svadbenu dvoranu. “Talibani se ne mogu osloboditi krivice jer pružaju platformu za teroriste”, napisao je Gani na Twitteru.

Samoubilački napad izvršen je u vrijeme kada talibani pokušavaju sa Sjedinjenim Državama ispregovarati sporazum o povlačenju američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za predanost talibana sigurnosti i mirovnim pregovorima s afganistanskom vladom koju podržava SAD.

U nedjelju ujutro zabilježene su nove žrtve u Afganistanu. Između 10 i 12 osoba poginulo je nakon što je vozilo naletjelo na eksplozivno sredstvo u sjevernoj pokrajini Balk, rekao je dužnosnik. Incident se dogodio na području Davlat Abada nedaleko od granice s Turkmenistanom.