fbpx

RASPRODAJA Dogus grupa se sprema prodati imovinu u vrijednosti do čak 800 milijuna eura

Turski milijarder Ferit Sahenk, vlasnik golemog Dogus holdinga koji u Hrvatskoj drži nekoliko marina i luksuznih hotela, objavio je ovog tjedna da je spreman u sklopu plana restrukturiranja duga prodati imovinu u vrijednosti do čak 800 milijuna eura, prenio je Bloomberg.

Tvrtke Dogus grupe Hrvatska, kako su nam odgovorili iz kompanije, nisu uključene u taj plan prodaje.

Pao rejting

Rasprodaja hotela, restorana, ureda i dionica prezaduženog turskog diva provedena ove i prošle godine (uglavnom izvan Turske) dosegnula je oko 625 milijuna eura, kako je u svibnju objavila agencija Moody’s. Tada je Dogusu agencija spustila korporativni kreditni rejting na Caa1 s B3 uz stabilne izglede. Sahenk je početkom ove godine sklopio deal o sindiciranom zajmu s 12 banaka u Turskoj radi podmirenja kratkoročnih obveza, a u sklopu toga je predviđeno da holding nastavi s prodajom imovine radi smanjenja duga i bolje

Tristo kompanija

U ovotjednom intervjuu Sahenk je najavio da će dug u iznosu od 2,3 milijarde eura do kraja 2019. godine spustiti na 2 milijarde, a do kraja 2020. godine na 1,5 milijardi eura zahvaljujući prodaji imovine.

Dogus je osnovan 1951. godine i ima sjedište u Istanbulu, u pitanju je investicijska holding kompanija u vlasništvu obitelji Sahenk, a čini je više od 300 kompanija u nizu različitih sektora, od automobilskog, preko građevinskog i nekretninskog, do medijskog, turističkog, ugostiteljskog i, na kraju, energetskog. U posljednjih deset godina Dogus je investirao u različite sektore gotovo 9 milijardi eura, a 83 posto toga se odnosi na Tursku, rekao je Sahenk u intervjuu.

Grupa je, prema podacima iz prošle godine, zapošljavala oko 35 tisuća ljudi, a od toga u turističkom dijelu (Dogus Tourism grupa) oko pet tisuća.

Dogus grupa se u Hrvatskoj obično predstavlja kao jedan od najvećih stranih ulagača u turizam, a navode da su u deset godina, koliko ovdje posluju, uložili 270 milijuna eura i zaposlili oko 350 domaćih radnika. Nisu odgovorili na naš upit o poslovnim rezultatima, poručivši da su posvećeni operativnom poslovanju svih svojih tvrtki i daljnjoj optimizaciji njihovih rezultata, “a sve naše operativne hrvatske tvrtke bilježe još jednu uspješnu sezonu i poslovnu godinu”, napomenuli su.

Turci su na Jadranu prvo krenuli s akvizicijom D-Marin Mandaline u Šibeniku, nakon čega su preuzeli D-Marin Dalmaciju u Sukošanu, jednu od najvećih u Hrvatskoj, te potom D-Marin Borik u Zadru, u kojoj su uoči ove sezone, kako su priopćili, završili investiciju u vrijednosti 2,5 milijuna eura. Najavljuju da će ove jeseni početi s novim ciklusom investicija u Marini Dalmacija, ukupne vrijednosti 5 milijuna eura.

U sklopu D-Marin Mandaline je i D-Resort Šibenik, prvo greenfield ulaganje Dogus grupe u Hrvatskoj, vrijedno 26 milijuna eura, s hotelom i luksuznim vilama. U vlasništvu Dogus grupe je i prestižni butique hotel Villa Dubrovnik.

Čeka se marina

Kao novi veliki projekt Dogus grupe u Hrvatskoj davno je najavljena prenamjena starog objekta tvornice pića Maraska u Zadru u ekskluzivni hotel sa 130 soba – Hyatt Regency Maraska hotel, zajedno s luksuznim rezidencijalnim dijelom, ali je realizacija zapela. U pitanju je ulaganje od oko 100 milijuna eura, kako se dosad spominjalo.

U odgovoru na naše pitanje poručuju da je zadarski projekt spreman, ali čeka ishod već pet godina otvorenog natječaja za marinu koja se nalazi u neposrednoj blizini.

“Svaki investitor, a u ovome slučaju brend Hyatt, traži sigurnost i jasnu viziju razvoja okruženja lokacije na kojoj ostvaruje svoju investiciju.

Kako se radi o izuzetno velikom ulaganju, nije neobično da investitor želi znati što se događa u neposrednom susjedstvu njegova projekta, da bi donio najbolju odluku o daljnjem razvoju tog projekta”, stoji u odgovoru na naše pitanje. Dodaju kako je Dogus jedan od ponuđača na natječaju te ima viziju razvoja cijele mikrolokacije. “Kao ponuđač, čekamo ishod natječaja, vjerujući da će nakon pet godina biti okončan na transparentan način”, poručili su. Nisu komentirali je li zapinjanje projekta vezano i uz financijsko restrukturiranje Dogus grupe.

Inače, u ožujku ove godine Dogus je prodao svoj udjel u ACI-ju, gdje je držao 10,87 posto dionica, a u njega je ušao prije pet godina.

Izvor: Novac.hr