fbpx

Što je u tajnim dokumentima o pedofilu? Objavljeni su dan prije njegove smrti

Donedavno tajni sudski dokumenti o milijarderu pedofilu Jeffreyju Epsteinu, koji se ubio u zatvoru prošle subote, objavljeni su samo dan prije njegove smrti.

Među tisućama stranica dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti su i imena nekih od bogatih i moćnih muškaraca – političara, tajkuna i drugih – koje se optužuje da su zajedno s Epsteinom seksualno iskorištavali maloljetne djevojke, od kojih su najmlađe imale 14 godina.

Istraga će se sada, nakon Epsteinove smrti, zasigurno usredotočiti upravo na one za koje se sumnja da su mu pomagali da seksualno iskorištava maloljetne djevojke ili su sami u tome sudjelovali. A ta bi istraga mogla, spekulira se, inkriminirati neke od najmoćnijih i najbogatijih ljudi u Americi.

Prva među njima je 58-godišnja Britanka Ghislaine Maxwell, kći pokojnog medijskog tajkuna Roberta Maxwella, bivša Epsteinova djevojka koja je, prema optužbama, ustvari bila njegova glavna suradnica u vrbovanju i podvođenju maloljetnih seksualnih robinja.

Virginia Giuffre: Bila sam jedna od Epsteinovih seksualnih robinja

Bivša kućanica u Epsteinovoj vili u Palm Beachu, Florida, opisala je Maxwell kao “madam kuće”. Dotični sudski dokumenti su, naime, i proizašli iz privatne tužbe koju je Epsteinova žrtva Virginia Giuffre Roberts podnijela protiv Maxwell.

Ova djevojka, kao i ostale žrtve, nije mogla tužiti Epsteina jer su na to izgubile pravo u sklopu sudske nagodbe 2008., kad je Epstein dobio samo 18 mjeseci zatvora, tijekom kojeg je slobodno išao na posao svaki dan i iz kojeg je prijevremeno pušten na uvjetnu slobodu, iako je već tada otkriveno da je silovao desetke djevojaka. No Giuffre je zato mogla tužiti Maxwell.

U navedenoj tužbi, koju je podnijela 2015., Giuffre tvrdi da je bila jedna u nizu Epsteinovih “seksualnih robinja” i da su je Epstein i njegovi partneri iskorištavali, odnosno silovali u njegovim vilama u New Yorku, New Mexicu, Palm Beachu na Floridi i na njegovom privatnom otoku Little Saint James na Karibima, prozvanom “Pedofilski otok” ili “Otok orgija”.

Britanski princ, bivši senator, bivši guverner Novog Meksika, profesor s MIT-ja

U iskazu koji je Giuffre dala spominju se i neka imena Epsteinovih partnera u zločinu: financijaš Glenn Dubin, bivši senator George Mitchell, bivši guverner Novog Meksika Bill Richardson, pokojni znanstvenik s MIT-ja Marvin Minsky, ali i britanski princ Andrew. Nitko od njih nije službeno optužen, barem zasad, a svi poriču optužbe koje je iznijela Giuffre.

Giuffre spominje i da ju je silovao “jedan princ” i jedan “strani predsjednik”, no da se ne sjeća njihovih imena – samo da je predsjednik “španjolski”, što međutim može značiti i da je iz neke od zemalja španjolskog govornog područja.

Tužba koju je Giuffre podnijela protiv Maxwell riješena je nagodbom 2017. po neotkrivenim uvjetima, ali sud je ipak odlučio da se veći dio dokumenata vezanih uz slučaj mogu objaviti. Ustvari, ovo je samo prvi paket dokumenata koji će biti objavljen.

“Moj cijeli život vrtio se oko toga da zadovoljavam ove muškarce i činim Ghislaine i Jeffreyja sretnima. Čitav njihov život vrtio se oko seksa”, rekla je Giuffre odvjetnicima u svom iskazu.

Bila je prisiljena sudjelovati “u orgiji s brojnim drugim maloljetnim djevojkama”, stoji u dokumentima tužbe. A Giuffre tvrdi da je, osim s Epsteinom, “bila prisiljena na seksualne odnose s britanskim princem Andrewom dok je bila maloljetna”, i to baš na “Pedofilskom otoku”. Glasnogovornik Buckinghamske palače priopćio je kako se “odlučno poriče da je vojvoda od Yorka imao bilo kakav seksualni kontakt ili vezu s Virginiom Roberts”.

Međutim, zna se da je princ Andrew često bio gost na Epsteinovim zabavama, a iz tog razdoblja postoji i fotografija na kojoj su on i maloljetna Giuffre zagrljeni i nasmiješeni.

Giuffre je radila u Trumpovom Mar-a-Lagu kad ju je Epstein vrbovao

Roberts Giuffre je još 2015. u intervjuu za Miami Herald, koji je istraživao Epsteinove zločine godinama prije nego je milijarder pedofil ponovo završio u zatvoru, rekla da je imala 16 godina kad ju je Maxwell upoznala s Epsteinom. A Roberts Giuffre je te 2000. radila, zanimljivo, u Mar-a-Lagu, privatnom odmaralištu današnjeg predsjednika, a tadašnjeg nekretninskog tajkuna Donalda Trumpa. Upravo tamo ju je Maxwell vrbovala.

Iako su Trump i Epstein u to vrijeme bili prilično bliski, pa tako postoje i snimke zabave iz devedesetih na kojoj su njih dvojica okruženi mnoštvom jedva punoljetnih djevojaka, Epstein je na kraju izbačen iz Mar-a-Laga, navodno zbog napastovanja jedne djevojke u odmaralištu, a Trump tvrdi da nije s njim razgovarao više od 15 godina. Giuffre u svom iskazu tvrdi da nije spavala s Trumpom i da nije vidjela da je spavao ni s jednom od djevojaka koje su, kao i ona, bile Epsteinove seksualne robinje.

Bill Clinton, kojeg se također povezuje s Epsteinom i koji je, kako je otkrio Fox News, više od 20 puta letio njegovim privatnim avionom, koji je postao poznat po zloglasnom nadimku “Lolita Express”, uopće se ne spominje u iskazu koji je dala Giuffre.

Prema originalnoj optužnici iz 2005., Epstein je vrbovao maloljetne srednjoškolke pod izlikom da će biti njegove “maserke” i dovodio ih u svoju vilu u Palm Beachu. No masaže bi morale izvoditi djelomično ili potpuno gole, a on bi često masturbirao ispred njih i tražio da ga diraju. Na kraju bi ih natjerao na seks. Kako se navodi u toj optužnici, Epstein je na ovaj način silovao najmanje 40 djevojaka u razdoblju od 2002. do 2005.

Jedna je djevojka pokušala pobjeći s Pedofilskog otoka, Epstein je uhvatio

Osim Giuffre, u optužnici se navode i Courtney Wild, koja je imala 14 godina kad je došla “masirati” Epsteina, Jennifer Araoz, koja je također imala 14 godina, Michelle Licata, koja je imala 16 godina, i Sarah Ransome, koja je bila u dvadesetim godinama.

Epstein ih je sve na kraju prisilio na seks. Ransome je rekla da je čak pokušala pobjeći plivajući s “Pedofilskog otoka”, no Epstein i Maxwell su je pronašli brodom i uhvatili, prenosi Fox News.

“On mi je objasnio da, po njegovom mišljenju, mora imati tri orgazma dnevno. To je (po njemu) bilo biološki, kao hranjenje”, rekla je još jedna djevojka koja je “masirala” Epsteina, Johanna Sjoberg.

Prema novoj optužnici, podignutoj u srpnju ove godine, Epstein je plaćao maloljetnicama “stotine dolara” da bi ih mogao “seksualno iskorištavati i zlostavljati” na razne načine, a naknadno bi nekima od njih plaćao dodatno da “vrbuju nove djevojke kako bi na isti način bile zlostavljane”.

Milijarderu monstrumu je, da je bio osuđen za trgovinu maloljetnicama za seks i zavjeru za trgovinu maloljetnicama za seks, prijetilo 45 godina zatvora, što bi značilo da bi iza rešetaka ostao do kraja života. No iako je bio smješten u istom zatvoru u kojem je suđenje čekao i zloglasni meksički narkobos El Chapo, i koji se opisuje kao “stroži nego Guantanamo”, Epstein se u subotu uspio ubiti u ćeliji.

“Žrtve zaslužuju pravdu i dobit će je”

Miami Herald piše da će tužitelji “vjerojatno usredotočiti istragu na Maxwell, Sarah Kellen Wicker, Adrianu Ross i Lesley Groff”. Za sve četiri žene se sumnja da su bile pomagačice u Epsteinovoj zavjeri.

Na daljnju istragu odgovornih aludirao je i američki državni odvjetnik William Barr koji je, komentirajući šokantno Epsteinovo samoubojstvo, poručio: “Budite sigurni da će se ovaj slučaj nastaviti protiv svakoga tko je bio Epsteinov suučesnik. Nijedan suučesnik ne bi trebao spavati mirno. Žrtve zaslužuju pravdu i dobit će je.”

Barr je, podsjetimo, također oštro kritizirao propuste koje su uprava i osoblje njujorškog zatvora Manhattan Correctional Center napravili, a zahvaljujući kojima se Epstein uspio objesiti u svojoj zatvorskoj ćeliji. Nakon njegovog samoubojstva je, među ostalim, otkriveno da ga zatvorski čuvar nije provjerio nekoliko sati prije nego se objesio, kao i da Epstein nije imao cimera u ćeliji, iako je po protokolu morao imati.

Barr je dao do znanja da je bio “užasnut” i “iskreno, ljut” zbog propusta zatvora te da je zatražio temeljitu istragu i najavio da će “biti posljedica”. A izgleda da bi posljedice konačno mogli snositi i oni koji su s Epsteinom sudjelovali u ovom gnjusnom zločinačkom pothvatu.

ZDanas/Index.hr