fbpx

U vladi izbio sukob između HNS-a i HDZ-a, Plenković odbrusio Kujundžiću i Divjak

Premijer Andrej Plenković na sjednici vlade oštro je poručio ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi vlade, a ne sindikata.

Oštro Plenkovićevo obraćanje Divjak i Kujundžiću: “Vi ste članovi vlade, a ne sindikata”

“Želim istaknuti da unatoč razumijevanju za ministra zdravstva i ministricu znanosti i obrazovanja, koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih grana, da smo mi ovdje članovi vlade, a ne članovi sindikata”, rekao je Plenković u sklopu točke o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te imenovanja vladina pregovaračkog odbora.

“Sve pregovore vodit ćemo na konzistentan, učinkovit i horizontalan način”, naglasio je dodavši kako od svih u vladi očekuje da do kraja respektiraju taj horizontalni princip i načelo djelovanja, kojeg se vlada drži protekle tri godine, “jer je to jedini učinkoviti način”.

Podsjetio je kako će njegova vlada i ove godine od 1. listopada povećati osnovicu plaća u javnim i državnim službama za dva posto, nakon što ju je početkom godine povećala za tri posto.

“Prema tome, rasprave o osnovicama, koeficijentima i dodacima, nešto su sa čime smo mi familijarizirani, i sindikati naravno. No meni kao predsjedniku vlade i cijeloj vladi bitna je fiskalna i financijska održivost cijelog proračuna, gdje smo ostvarili suficite. I da bismo to uspjeli nastaviti i dalje konsolidirati moramo voditi računa o onome što je realno”, ističe Plenković.

Plenkovićeva reakcija uslijedila je nakon novog sukoba koji je jutros izbio između HNS-a i HDZ. HNS, naime, inzistira i na povećanju plaća za prosvjetne djelatnike, što je danas potvrdio i njihov potpredsjednik vlade Predrag Štromar. HDZ, s druge strane, zasad odbija povećanje obećano zdravstvenim djelatnicima, dok o učiteljima zasad nema ni govora. No HDZ-ov ministar Milan Kujundžić traži povećanje plaća za zdravstvene djelatnike.

Pokrenuti pregovori o izmjenama KU-a za zdravstvo

Nakon Plenkovićeva oštrog obraćanja svojim ministrima vlada je na prvoj sjednici nakon ljetne stanke donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama KU-a za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te imenovala svoj pregovarački odbor.

KU za zdravstvo zaključen je 26. ožujka prošle godine na 12 mjeseci kako bi se tijekom toga razdoblja izmijenio Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata i time omogućilo Hrvatskom liječničkom sindikatu sudjelovanje u pregovaračkom odboru sindikata.

No kako zakon nije izmijenjen, pregovarački odbori vlade i sindikata usuglasili su Dodatak I. KU-u po kojem se on nastavio primjenjivati od 27. ožujka ove godine do zaključenja Dodatka II. KU-a, a najdulje do 31. srpnja ove godine.

S obzirom na to da Dodatak II. KU-a nije zaključen do 31. srpnja, pregovarački odbori vlade i sindikata produljili su primjenu Kolektivnog ugovora do 31. listopada ove godine.

Također, Dodatkom I. ugovorne stane obvezale su se da će nastaviti pregovore o materijalnim i drugim pitanjima radi donošenja Dodatka II. KU pa je stoga vlada danas donijela odluku o pokretanju pregovora.