fbpx

ČOVJEK KOJI JE PRIJAVIO KALMETU “Da ga je Plenković smijenio, bio bi osuđen”

“Sudac je poklonio vjeru optuženicima, a ne svjedocima. Kad je već tako, bilo je za očekivati da Božidar Kalmeta danas bude oslobođen”, kaže za Index sindikalist Mijat Stanić koji je više puta, za vrijeme Ive Sanadera, prijavljivao i optuživao kako čelništvo HAC-a, a tako i samog Božidara Kalmetu , donosi portal Index.hr

Nije bio u pritvoru, a mene čuvala policija

Podsjetimo, nakon dvije godine suđenja objavljena je nepravomoćna presuda za korupciju bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima. Kalmeta je oslobođen, a krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika i bivših suradnika.

Nekadašnji Kalmetin državni tajnik Milivoj Mikulić, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), osuđen je na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine. Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će morati vratiti nezakonitu imovinsku korist.

“Osobno znam koliko su opasni ti ljudi”

“Očekivao sam ovako nešto. Da, nisam iznenađen. No podsjetit ću još jednom da Kalmeta, recimo, nije bio u pritvoru zbog utjecaja na svjedoke. A osobno znam koliko su opasni ti ljudi. Znam jer je mene policija čuvala, ja sam imao zaštitu, zbog saznanja o koruptivnim djelovanjima”, kaže Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, dodajući da se sada i vidi zašto nam je pravosuđe tu gdje jest.

Tko je to osuđen, a da je na vlasti i ima moć?

Stanić tako kaže kako mu nije poznato da je itko osuđen tko je i dalje na vlasti i tko ima moć, dok s druge strane, pravosuđe “pokazuje mišiće” na malima.

“Nemoguće je osuditi velike. Bez pada nema presude! To je pravilo”, ističe Stanić dodajući kako je i sam, više puta, osjetio nepravdu hrvatskog pravosuđa. Po njemu, sve bi bilo drugačije da je Kalmetu smijenio šef HDZ-a Andrej Plenković.

Kalmetu je prvo trebalo smijeniti

“Plenković nije oduzeo političku moć Kalmeti i zato smo tu gdje jesmo. Bilo bi drugačije da jest. Ljudi se boje osuditi one koji su na vlasti i imaju moć. Takvi postaju lovina tek kada padnu”, kaže Stanić dodajući kako je oslobađajuća presuda za Kalmetu sramota. Sindikalist HAC-a dodaje i kako ostaje nada u rad Vrhovnog suda, odnosno žalbi, no i od toga suda, kako kaže, teško se može očekivati pravda.

“I dalje ostajem pri onom što sam govorio o kriminalu u HAC-u i Božidaru Kalmeti”, jasan je na kraju Stanić.

Izvor: Index.hr