Dječja igra s naponskim kabelom 3.dio – 3 godine kasnije!

HSLS  Zadar nam je poslao priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.


Prije dvije i pol godine, a na poziv ogorčenih stanara, delegacija HSLS-a je bila u obilasku Crvenih kuća u ulici Krste Odaka.

Problemi s prometnom izoliranošću, nedostatkom ambulante, neodržavanjem javnih površina, jednom riječju nebrigom gradskih vlasti kulminirali su formalno-pravnom zavrzlamom oko sanacije nesretnog požara koji se dogodio u lipnju 2016. godine te paušalnim rješavanjem posljedica istog.

Sve smo to artikulirali u našem obraćanju javnosti.

Nakon obilaska Crvenih kuća 2018. godine i ove godine smo opet na istom mjestu.

Zadovoljstvo nam je vidjeti da su se neke stvari nakon toga popravile: otvorena je ambulanta u neposrednoj blizini, uvedena je gradska autobusna linija, po iskazu stanara dogovorena je sanacija štete požara između Ministarstva branitelja i Croatia osiguranja.

Međutim, opskrba strujom požarom zahvaćenih zgrada se i dalje provodi na neadekvatan, paušalan, neprihvatljiv i na kraju krajeva opasan način. Kao što je razvidno iz naših fotografija, preko dvorišta razvučeni naponski kabeli su izloženi atmosferskom utjecaju, na mjestima je oštećen bužir. U tako opasnim uvjetima odrastaju djeca stanara, mahom hrvatskih branitelja. Pune tri godine. Pravo je čudo da se dosad nije dogodio nekakav incident.

Prema izjavama stanara, po troškovniku za sanaciju štete Croatia osiguranje se obvezala isplatiti cca. 720.000 kuna, a izvođač radova je na natječaju ponudio cca. 1.100.000 kuna. Dio razlike je voljno nadomjestiti Ministarstvo branitelja, ali ne u cijelosti. Eto prigode gradskim i županijskim vlastima da osluhnu potrebe svojih sugrađana te da se kroz institucije uključe i pomognu u rješavanju ovog problema koji se vuče godinama.

Stanari i dalje sami održavaju okolne javne površine, otpad se gomila u obližnjim kantama za smeće, vrata stubišta se zbog položenog kabela ne mogu zatvarati.
Stoga ponovno po treći put apeliramo da se gradske i županijske vlasti žurno uključe u rješavanje ovog problema. Naši branitelji nisu zaslužili ovakvu nebrigu i ovakve uvjete življenja.

U nadi da će se nešto žurno poduzeti,

srdačno Vas pozdravljam.

Ivica Žuvela
predsjednik HSLS-a Zadar