fbpx

FEKALIJE VIDLJIVE IZ SVEMIRA Građani prijavljuju zagađenja diljem Jadrana

Nemoguće je pobrojati, a kamoli svakodnevno objavljivati slučajeve diljem obale na koje smo upozoreni o zagađenju mora fekalnim vodama. U redakciju portala Morski.hr svakodnevno stižu fotografije, video materijali, linkovi na javne objave, gnjev na one koji to čine i zabrinutost za budućnost. Zagađenje Jadrana poprimilo je tolike razmjere, da se bez problema neki slučajevi vide i iz Svemira!

Nebriga, nemar, propusti, nedovoljno strogi propisi, nedostatak kontrole i inspekcijskog nadzora, pohlepa, ignoriranje… do sutra bi se dali nabrajati razlozi o katastrofalnom stanju mora zemlje koja se do jučer pred svijetom hvalila krilaticom: “Hrvatska, kakva je nekad bila”. Nakon svake objave o novom zagađenju, našlo se i onih koji problem vide u drugima: “krivi su turisti “ove ili one nacionalnosti)”, “krivi su kruzeri (ovakvi ili onakvi)”, ili “krivi su novinari” za lošu sliku Hrvatske”, eto, pričekali smo rujan za zaključke, a slike govore dovoljno o počiniteljima i lokalnim upravama/samoupravama koji upravo broje novac od turističke sezone, a govna ionako putuju nekom drugom. Ili ne?

Ekocid u paškoj uvali

U Facebook grupi Pažani izvan Paga objavljena je snimka ispusta kanalizacije u Paškim vratima. Autor snimke se pita radi li se o nemaru ili sabotaži usred sezone. U komentarima se da iščitati da na ovom mjestu jako smrdi i tako stoji cijelo ljeto. I dok jedni tvrde da je ovo glavni ispust kanalizacije za cijeli grad Pag od 2004. godine, da postoji pročišćivač, te da se zbog kvara ili povećanog priljeva sva količina ne izlazi ispod, nego iznad površine, autor Alan Šavar pojašnjava:

“Kao i svugdje na svijetu u svakom mjestu ima lijepih i manje lijepih stvari. Smatram da i one manje lijepe, kao što su razbojstva, kriminal ili korupciju treba javno objaviti. Dosta je guranja pod tepih! Treba ‘dijete nazvati imenom i prezimenom’ pa makar se ‘nekome zamirili’. Ako samo budemo zatvarali oči pred takvim stvarima i tražili jeftine izgovore ili opravdanja nećemo nigdje stići – niti kao društvo niti kao narod.

I zato sam taj video objavio istog trena kada sam ga dobio jer to je EKOCID koji se već desetljećima događa u paškoj uvali. Prvo je ispust bio kod trajektnog pristaništa, pa se preselio između Bašace i Kotice a sada su ga prebacili preko brda. A ako smo već kod toga…. NEMA PROČIŠČAVANJA niti mehaničkog (taloženje teških tvari) niti biološkog (bakterije koje razgrađuju fekalije)!!!! Jedino što postoji kao “nazovi-pročiščivač” su rešetke za najgrublji otpad – sve ostalo ide drito u more u paškim vratima!”

 

ZDanas/Morski.hr