fbpx

Fijasko s Ritom Orom gori je nego što se činilo

Gradske tvrtke nisu financirale koncert Rite Ore, pohvalio se zadarski gradonačelnik Branko Dukić, ali i prešutio da je na kratkom popisu sponzora ovog glazbenog debakla sam Grad s 50 tisuća kuna te i iz proračuna financirana gradska Turistička zajednica, i to s nešto više od 423 tisuće kuna.

Turistička zajednica uvjerljivo najizdašniji sponzor fijaska

Oni su zajedno dali najveći dio od sponzorske 862 tisuće kuna. OTP banka sponzorirala je koncert s 250 tisuća kuna, Cedar sa 64.800 kuna, a Zagrebačka pivovara s 12 tisuća kuna, informirali su nas u Gradu Zadru. Pohvalili su se i prihodom od “prodaje ugostiteljskih usluga u iznosu od 60.200 kuna”.

Evo sadržaja maila zadarske Turističke zajednice upućenog Indexu. U njemu preciziraju na što je potrošeno njihovo sponzorstvo:

“TZ grada Zadra sudjelovala je u potpori koncerta Rita Ora u ukupnom iznosu 423.046,29 kuna koji se odnose na troškove avionskih karata, honorare, predizvođača Franka Batelić i Domenica, koordinaciju koncerta, smještaj za izvođače i prateće sudionike, radne dozvole te dijelom u promociji događaja. Ukupni budžet TZ grada Zadra iznosi 15.750.000,00 kuna, a sustav TZ ostvaruje prihode od boravišne pristojbe, turističke članarine te prihode od zajedničkih aktivnosti s Gradom Zadrom i sustavom turističkih zajednica.”

Kako se financira TZ Zadra?

Na stranicama Turističke zajednice stoji da ove godine od Grada Zadra “za programske aktivnosti” očekuje skoro dva i pol milijuna kuna, odnosno 2,460.000,00 kuna. Inače, najviše novca, osam i pol milijuna kuna, zaradit će od boravišne pristojbe, tri milijuna i 100 tisuća kuna stiže im od turističke članarine, milijun i 100 tisuća kuna očekuju od prihoda “od drugih aktivnosti”, pet tisuća kuna od “ostalih nespomenutih prihoda”, dok će im 585 tisuća kuna stići od prijenosa prihoda iz prethodnih godina. No u svjetlu neuspjele organizacije Orina koncerta, najzanimljiviji je novac koji dobivaju od Grada.

Milijuni, milijuni…

Naravno, pitali smo i Grad koliko će proračunskog novca dati Turističkoj zajednici.

“Grad Zadar prema Programu korištenja sredstava namijenjenih poticanju turističkih manifestacija i promidžbi, koji donosi svake godine, sufinancira turističke manifestacije u organizaciji TZ Grada Zadra. Navedeni Program se financira iz boravišne pristojbe koju TZ doznačuje Gradu Zadru (30 posto uplaćenih sredstava boravišne pristojbe) koja se koriste isključivo za poboljšanje uvjeta boravka turista na temelju prethodno usvojenoga programa Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra. Temeljem Programa za 2019. godinu za sufinanciranje turističkih manifestacija predviđeno je 1.760.000,00 kuna, od čega je do sada odobreno sufinanciranje u iznosu od 550 tisuća kuna (doček Nove 2019. g., Karneval, Tuna, Sushi & Wine festival). Turistička zajednica se financira putem naplate boravišne pristojbe i putem uplaćenih turističkih članarina, sukladno zakonu o Turističkim zajednicama”, navode iz Grada Zadra.

Nema objašnjenja za razliku

Nemamo objašnjenje razlike između milijun i 760 tisuća kuna, koje spominje Grad, te dva i pol milijuna kuna, koje očekuje TZ. Možda je Grad odlučio dati manje nego što u Turističkoj zajednici očekuju.

Svejedno, Grad Zadar i njegova Turistička zajednica, koju pomažu milijunskim iznosima, najveći su sponzori neuspjelog koncerta u tamošnjoj dvorani Višnjik.

ZDanas/Index.hr