fbpx

HRVATSKA DEMOKRACIJA Škori odbijaju nastupe, Pernaru ne daju otvoriti račun. Što tek čeka Kolakušića?

Sumrak demokracije u Hrvatskoj. Riječi su to koje najbolje opisuju stanje u zemlji prije predsjedničkih izbora. Vijesti koje govore o opstrukciji vrednote za koju su u Domovinskom ratu poginuli brojni Hrvati, ovih dana sustižu jedna drugu.

Predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori u petak je po tko zna koji puta odbijen već dogovoreni nastup u Donjem Miholjcu. Iza ovog, kao i svih drugih odbijenica (Imotski, Našice, Rugvica, Gradina…) stoji HDZ-ova lokalna vlast ili koalicija u kojoj je HDZ. Smatraju da će na taj način na silu progurati svoju kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Istog dana kada je Škori otkazan nastup u Donjem Miholjcu, jedan je drugi predsjednički kandidat objavio informaciju koja je upravo zastrašujuća.

Bankari nam biraju predsjednika

Saborskom zastupniku Ivanu Pernaru već je druga banka odbila otvoriti račun za novu stranku. Bez bankovnog računa ne može u predsjedničku utrku. Nakon Erste banke to je učinila i Sberbanka. Očito se radi o dogovoru na razini njihove udruge (Hrvatska udruga banaka) kako bi najvećeg kritičara njihovog rada onemogućili u političkom djelovanju.

Od svega ovoga još više zastrašuje da reakcije institucija jednostavno – nema.

Po Ustavu Republike Hrvatske ‘svatko može birati i biti biran’. No u RH je izgleda “svatko” samo onaj kojeg odredi HDZ ili bankari.

Gdje je Vujčić, što radi HNB?

Što pritom radi HNB i guverner Boris Vujčič, koji bi trebao kontrolirati banke? Ništa. On je valjda na nekoj bankarskoj konferenciji, na nekoj egzotičnoj destinaciji, na kojima godišnje provodi više od 200 dana.

Što rade svi ti pravobranitelji? Gdje su sada institucije Europske unije kojima je toliko stalo do demokratskih sloboda? Hoće li u Hrvatskoj predsjednika birati strane banke?

S druge strane ,hoćemo li, kao u Jugoslaviji, imati samo jednu partiju za koju ćemo samo formalno moći glasati jer će svi ostali kandidati biti onemogućeni već u samom početku svoje kandidature?

Slijedeći tjedan se u Hrvatsku vraća Mislav Kolakušić kako bi se uključio u predsjedničku kampanju. Što tek njega čeka?

Izvor: Paraf.hr