fbpx

Kalmeta i Livaković oslobođeni, njihovi suradnici osuđeni na zatvor

Bivši ministar HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta oslobođen je za prve dvije točke optužnice u kojoj USKOK njega i suradnike tereti za izvlačenje nešto više od 20 milijuna kuna preko cestarskih radova od 2005. godine.

Kalmetini suradnici Stjepko Boban, Milivoj Milulić i Damir Kezele proglašeni su krivima za malverzacije od 2005. do 2009. godine. Mikulić je tada bio direktor HAC-a i pomoćnik ministra, a zajedno s ovom dvojicom kriv je za izvlačenje novca preko Gaženice iz Viadukta. Novac se izvlačio preko Premilovca, u iznosu od 5 posto od vrijednosti radova. Dva računa iznosila su nešto više od oko 18, 3 milijuna kuna. Premilovac je nešto više od 3 milijuna zadržao za sebe, a ostatak unio u Hrvatsku i dao Mikuliću da podijeli.

Stjepko Boban, predsjednik HAC-a i Damir Kezele, kao član uprave Viadukta krivi su i za kupovinu kuće u Istri.

Mikulić i Kezele su tako počinili zlouporabu položaja, Boban je primio mito. Mikulić je kažnjen s tri godine, Boban s dvije, a Kezele s ukupno tri i pol godine. Mikulić mora vratiti 2,6 milijuna kuna, a Kezele 750 tisuća kuna, te se država upisala na nekretninu u Istri.

Kalmetinim suradnicima se oduzima i nezakonito stečena imovinska korist – 2,6 milijuna kuna Mikuliću, 730 tisuća kuna Kezeleu i kuća u Vižinadi vrijedna 450 tisuća eura Bobanu.

USKOK-ova optužnica teretila je Božidara Kalmetu i za izvlačenje nešto više od 20 milijuna kuna preko cestarskih radova od 2005. godine. Kalmeta je tada bio ministar prometa, a USKOK tvrdi da je istovremeno bio i šef zločinačke grupe koja je stajala iza kriminala i korupcije tom građevinskom sektoru.