fbpx

Kuščeviću ukinut imunitet, kreće kazneni progon

U saboru je održana sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj će biti riječi o zahtjevu DORH-a za skidanjem imuniteta i davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka zbog zlouporabe položaja i ovlasti protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika i donedavnog ministra uprave Lovre Kuščevića.

Povjerenstvo je izglasalo da se Kuščeviću ukine zastupnički imunitet. Odluka je donesena jednoglasno.

Time su ostvarene pretpostavke za istragu protiv Kuščevića. No uhićenje bivšeg ministra se neće dogoditi odmah.

Kuščević neće biti automatski uhićen kad mu skinu imunitet

U sabor je, barem za sada, stigao tek zahtjev za pokretanje istrage kako bi se Kuščevića moglo ispitati u svojstvu osumnjičenika te kako bi se mogao očitovati o djelima koja mu se stavljaju na teret.

To ne znači da će po skidanju imuniteta Kuščević biti uhićen. Naime, za uhićenje, odnosno pritvor saborskog zastupnika, DORH mora opet tražiti skidanje imuniteta kako bi aktualnog zastupnika lišio slobode.

DORH je dosad samo tri puta tražio skidanje imuniteta zbog uhićenja

DORH je do sada samo tri puta od sabora tražio skidanje imuniteta kako bi se uhitilo aktivnog zastupnika. Prvi je bio HDZ-ov Ivo Sanader, drugi je bio HDSSB-ovac Branimir Glavaš, a treći SDP-ovac Tomislav Saucha.

U slučaju Sauche, odnosno afere Dnevnice, Državno odvjetništvo je uz pokretanje kaznenog postupka za Sauchu odmah tražilo i odobrenje za lišavanje slobode, određivanje pritvora te istražni zatvor, a zbog utjecaja na svjedoke.

Kod Kuščevića je stigao samo zahtjev za pokretanje kaznenog postupka.

Prema dostupnim podacima, bivšeg se ministra uprave tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti po članku 291 Kaznenog zakona. Ako se dokaže da je Kuščević, kao načelnik Općine Nerežišće, izmjenama prostornog plana te dodjelom POS-ovih stanova pribavio sebi znatnu imovinsku korist, prijeti mu kazna od jedne do deset godina zatvora.

ZDanas/Index.hr