fbpx

Od 2020. ćemo morati imati TV uređaje za HD signal, iako ga TV kuće neće emitirati

Odašiljači i veze najavljuju da se do kraja studenoga ove godine planira pokriti više od 97 posto stanovništva Hrvatske televizijskim signalom u HD rezoluciji i novom sustavu, kao i da će do 1. srpnja iduće godine građani trebati nabaviti ili nove televizore za prijem programa ili kupiti Set Top Box i spojiti ga na postojeći TV prijamnik.

“Osim bolje slike u HD rezoluciji i signal će u novom sustavu biti jači i kvalitetniji i pokrit će više stanovništva. Također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL 2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT 1, HRT 2, RTL i Nova TV, jer će svi biti u jednom multipleksu – novom M1”, poručuju iz OiV-a.

Zbog tih promjena građani će do 1. srpnja iduće godine trebati televizore koji mogu primati DVB-T2/HEVC signal, a mogu kupiti i Set Top Box i spojiti ga na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC videodekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, osobito nakon objave HAKOM-ove preporuke iz 2017. godine.

Na pitanje koji su nakladnici (TV kuće) spremni za proizvodnju i dobavu HD sadržaja za gledatelje, iz OiV-a odgovaraju kako nakladnici u značajnoj mjeri već imaju programski sadržaj u HD rezoluciji.

“Vjerujemo da će oni koji to već imaju biti spremni i ponuditi signale u novom formatu za odašiljanje, no za sada nemamo potpunu informaciju koji nakladnici će moći proizvesti sadržaj u HD rezoluciji u toku odašiljanja i trenutno čekamo dodatne informacije o tome”, kažu iz OiV-a.

No u stvarnosti stvari stoje potpuno drugačije. HD signal za sada ne emitira ni jedna tv kuća u Hravtskoj. Izuzetak je bio jedino HRT 4 za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu.

Naime, proizvodnja programa u HD rezoluciji je puno skuplja, pa ga tv kuće u Hrvatskoj izbjegavaju. No, unatoč tome, građani će morati nabaviti tv prijemnike koji ga podržavaju. Netko će ponovo na svemu lijepo zaraditi.