fbpx

Ozbiljno upozorenje Americi: Iran sprema vojnu vježbu s Rusijom i Kinom

Kina, Rusija i Iran “uskoro” planiraju zajedničku pomorsku vježbu u Omanskom moru i Indijskom oceanu, javila je poluslužbena iranska novinska agencija Tasnim za vikend.

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što su SAD i Saudijska Arabija okrivili Iran za napad na saudijska naftna postrojenja.

General Gadir Nezami, ravnatelj međunarodnih odnosa i obrambene diplomacije u iranskom Glavnom stožeru oružanih snaga, rekao je da će vježbe biti održane u međunarodnim vodama, a ne u Perzijskom zaljevu, kako se ranije nagađalo.

“Zajednička vježba bit će održana u sjevernom Indijskom oceanu i u Omanskom moru. Nemamo nikakvih planova održati takvu vježbu u Perzijskom zaljevu”, rekao je Nezami.

“Vježbe imaju različite ciljeve, uključujući razmjenu taktičkih i vojnih iskustava, a nekad imaju i političke ciljeve koji pokazuju konvergenciju među sudionicima. Dužnosnici na nivou ministra obrane, načelnika stožera oružanih snaga i zapovjednika oružanih snaga doći će u Iran u bliskoj budućnosti, a te akcije odražavaju aktivnu obrambenu politiku Irana”, dodao je.

Trump rekao da je spreman za napad pa se ograničio na sankcije

Ako se održi, ovo će biti prva zajednička pomorska vježba ovih triju nacija u Indijskom oceanu.

Podsjetimo, saudijska naftna postrojenja Abkaik i Kurais pogođena su u velikom napadu dronovima i krstarećim projektilima, što je preko noći prepolovilo saudijsku dnevnu proizvodnju nafte. Odgovornost za napad su preuzeli jemenski Huti, koji su u višegodišnjem ratu s međunarodno priznatom jemenskom vladom na čelu s predsjednikom Abd Rabuh Mansur Hadijem. No SAD i Saudijska Arabija tvrde da je pravi počinitelj Iran, a Saudijci su predstavili i dokaze koji govore tome u prilog.

Američki državni tajnik Mike Pompeo nazvao je napad “ratnim činom”, a predsjednik Donald Trump izjavio da je SAD “spreman za akciju” protiv počinitelja, no naknadno je ublažio retoriku. Do danas nije dao do znanja misli li sa saudijskim saveznicima pokrenuti vojnu akciju iz odmazde protiv Irana. U međuvremenu je uveo dodatne sankcije Iranu.

Iran šalje poruku da su Kina i Rusija na njegovoj strani?

Iran je pak upozorio da će svaka vojna akcija Saudijaca ili Amerikanaca protiv Irana rezultirati “totalnim ratom”.

“Ozbiljno poručujem da mi ne želimo rat, da ne želimo vojni sukob. No u slučaju napada na naš teritorij, odmah ćemo uzvratiti”, rekao je ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif u razgovoru za CNN.

Indikativno je i da je najava velike pomorske vojne vježbe došla 24 sata nakon što je SAD najavio da će poslati “umjeren” broj američkih vojnika i dodatnu proturaketnu obranu u Saudijsku Arabiju.

Stoga se može zaključiti kako Iran želi poslati nedvosmislenu poruku: napadnete li nas, Rusija i Kina stat će na našu stranu – i to ne samo riječima nego i vojno.