fbpx

PUPIĆ-BAKRAČ PODNOSI KAZNENU PRIJAVU PROTIV PEROŠ “Toliko se razbahatila da jefitnim trikovima štiti osobne podatke o skupom vinu i privatnim večerama plaćenim javnim novcem!”

– Ravnateljica Peroš se unaprijed opravdava za nešto što je nitko nije pitao, a meni to govori da joj savjest nije čista. Sve što znam o troškovima reprezentacije Narodnog muzeja, za koje je ona odgovorna, i to za godine 2016., 2017., 2018. i 2019., prijavit ću zadarskoj policiji, neka oni utvrđuje je li počinjeno kazneno djelo plaćanja privatnih ručkova i domjenaka sredstvima Narodnog muzeja – kaže Marko Pupić Bakrač, županijski vijećnik Akcije mladih, nakon što mu je ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš odbila dostaviti podatke o troškovima reprezentacije ustanove koju vodi za prošlu i ovu godinu.

Umjesto odgovora Pupić-Bakrač je dobio njeno, kako kaže, nesuvislo očitovanje, u kojem se ravnateljica Peroš obrušava na Slobodnu Dalmaciju i portal Zadarski.hr zbog navodnih laži i neistina koju su objavljene, a usput iste medije optužuje za širenje govora mržnje prema njoj. Povrh toga, kao opravdanje zašto Pupiću-Bakraču ne može dostaviti tražene podatke, poziva se na “Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka i Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ”.

– Umjesto konkretnih i jasnih odgovora na moja pitanja dobio sam nakon više od mjesec dana čekanja nebulozan, nelogičan i kaotičan odgovor u kojem se podcrtavaju neki dijelovi, baš kao što je nedavno u svom odgovoru na moje vijećničke upite napravila i predsjednica Upravnog vijeća Narodnog muzeja Marina Vuković Dujmović. Taj opći besmisao, zbrkanost i netransparentnost podsjećaju na isti rukopis kojim se pod svaku cijenu od javnosti žele sakriti privatni ručkovi ravnateljice Peroš koji su plaćeni javnim novcem, po brojnim elitnim zadarskim restoranima i konobama, a što je, kao što sam već istaknuo, kazneno djelo.

Zakon i europske direktive ne koje se ravnateljica Peroš poziva nemaju nikakve nadležnosti za stvari koje sam pitao, to je običan spin, bacanje prašine u oči, jer svi dobro znamo kako ugostiteljski računi izgledaju i što na njima piše. Svi dobro znamo da se ovdje zapravo štite osobni podaci škampa, orada i skupog buteljiranog vina kojima se ravnateljica i njena privatna svita časte na trošak poreznih obveznika, i tako već godinama – odgovara Pupić Bakrač i najavljuje da će sva svoja saznanja o troškovima ravnateljice Peroš prijaviti zadarskoj policiji kroz kaznenu prijavu, pa neka oni provjeravaju zakonitost takvog načina trošenja novca Narodnog muzeja.

Renata Peroš je u ponedjeljak ujutro, ne bi li umanjila štetu, javnosti upustila priopćenje s troškovima reprezentacije Narodnog muzeja za 2018. i 2019. godinu, iako nitko osim Pupića Bakrača to od nje nije tražio. Pritom je izostavila mjesta ugostiteljskih objekata i trgovina gdje su računi napravljeni.

– Svaki ručak plaćen javnim novcem odnosno službenom karticom mora sadržavati imena osoba koje su na njemu bila i mjesto gdje je račun napravljen. Ravnateljica je javnosti poslala liste s troškovima, ali je izostavila mjesta gdje se jelo i pilo. To naravno nije slučajno niti ima veze sa zaštitom osobnih podataka, jer se radi o tvrtkama koje svoje podatke imaju na svakom fiskaliziranom računu. Dakle, opet se pokušava jeftinim trikovima obmanjivati javnost, a zapravo se prikrivaju privatni ručkovi i večere plaćeni javnim novcem – naglašava Pupić Bakrač.

U tom kontekstu opet spominje račun iz poznatog zadarskog restorana kojeg je dobavio u srpnju sa škampima i skupim vinima, nakon čega je i kao županijski vijećnik zatražio da mu ravnateljica dostavi troškove reprezentacije.

– Taj račun imam i taj račun svjedoči da je privatna zabava ravnateljice Peroš, jednog navodno glazbenika zaposlenog u Narodnom muzeju i ravnateljičinog supruga, plaćena novcem Narodnog muzeja za reprezentaciju. To što ravnateljica meni odbija pravo da istražujem odnosno da propitkujem njene troškove, govori koliko se ta osoba razbahatila na mjestu koje je dobila po liniji političke korupcije. Naime, osnivač Narodnog muzeja je Zadarska županija, a ja sam vijećnik Županijskoj skupštini. Imam dakle ne samo prava nego obvezu brinuti o trošenju javnog novca. To sam radio do sada, to ću raditi i ubuduće, a dužnost svakog građanina je da prijavi nezakonitosti i nepravilnosti. Ravnateljica Peroš ovakvim svojim ponašanjem nažalost samo nastavlja sramotiti i rušiti ugled institucije kojoj je na čelu – poručuje Marko Pupić Bakrač.

Izvor: Zadarski.hr