fbpx

Ratni veteran s lažnog profila zadarskom SDP-ovcu prijetio smrću, dobio 3 godine uvjetno

Jure Zubčić je u prosincu prošle godine ispravio grafit “Ubi Srbina” na fasadi zgrade zadarskog vijeća mjesnog odbora na Stanovima. Dodao je slovo “lj” i pretvorio grafit u “Ljubi Srbina” te tako privukao pažnju javnosti.

Isti Zubčić je u svibnju 2017. objavio otvoreno pismo kritike saborskom zastupniku Željku Glasnoviću koji je tada novinaru RTL-a rekao da će mu “gurnuti mikrofon u stražnjicu”. Zubčić je zbog toga dobio prijetnje i s tim slučajem završio na sudu.

Ratni veteran mu je de facto zaprijetio smrću

Naime, ratni veteran iz Slavonije, koji se na Facebooku krio pod lažnim profilom Martineo Stotti Cohen, poslao je Zubčiću prijeteću poruku.

“Dobivam neke informacije iz RH da ga puno nešto kenjaš… Raspitaj se kod Indexovog Babića tko ti je poslao ovu poruku. Dragovoljac-stranac 1991-1996, talijanski Židov, snajperist-pirotehničar s impozantnim stažem od 16 g. profesionalne službe (5.g. Sayeret Matkal Unit – IDF). Nastaviš li kenjati po Domovini za koju sam se borio, morat ćeš paziti kad otključavaš auto i pališ žmigavac u vožnji. Ne moram osobno dolaziti u Zadar, dovoljno je da samo kontaktiram svoju ‘vezu’ iz izraelske agencije ‘M’! Trenutno sam u Vukovaru i sutra letim za Rim… ali imat ću te na umu jer branitelji u RH nemaju muda za radikalne ‘poteze’. ZaDomSpreman – hrvatskoj doživotno vjeran!”, pisalo je u poruci.

Nakon više od dvije godine donesena je pravomoćna presuda kojom je autor ove prijetnje osuđen na godinu dana zatvora ukoliko počini novo kazneno djelo u sljedeće tri godine.

“Da sam čekao institucije, do ove presude nikad ne bi došlo”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Zubčić, koji je inače vijećnik SDP-a u Zadru. Javnosti je postao poznat nakon već spomenutog ispravljanja grafita.

Veteran se pravdao na sudu

“U ove dvije godine sam mnogo puta imao osjećaj da institucije, u najmanju ruku, ne daju sve od sebe kako bi procesuirale počinitelja. To mi je nedopustivo i zbog toga sam cijelo vrijeme inzistirao na tome da ovaj postupak dovedem do kraja jer je važna poruka. U društvu nam trenutno vlada takva klima gdje si mnogi dopuštaju da pod okriljem anonimnosti vrijeđaju i prijete”, kazao je Zubčić.

Na suđenju se ratni veteran pravdao da je bio iznerviran i da je moguće da je poslao tu poruku, ali da se ne sjeća. Tvrdio je i da je moguće da je netko otvorio dvostruki profil s tim imenom i da je s njega poslao prijetnju Zubčiću.

Sud te njegove argumente nije uvažio. Osim uvjetne kazne, izrečena mu je i mjera psihijatrijskog liječenja.