fbpx

UHLJEBISTAN Hrvatska ima čak 20 ministarstava, Slovenija 14, Austrija 11

U nedavnoj rekonstrukciji hrvatske vlade u medije se stidljivo puštala informacija kako premijer Andrej Plenković razmišlja o smanjenju broja ministarstava. Na kraju se to nije dogodilo te je ideja o tome ostavljena u maglovitim očitovanjima za sljedeći mandat, ako i tada.

Smanjivanje broja ministarstava trajna je tema hrvatske politike jer svima je jasno da Vlada Republike Hrvatske ima neobično velik broj ministarstava, ali ona su i potrebna da se namire uvijek veliki apetiti manjih koalicijskih partnera, kao i ministarske ambicije važnih članova najvećih stranaka, HDZ-a i SDP-a.

U svakom slučaju, Hrvatska trenutno ima 20 ministarstava, po čemu je pri vrhu Europske unije.

Evo koja su ministarstva u Plenkovićevoj vladi

Da bi bilo jasno koliko je to ministarstava za jednu zemlju od 4 milijuna stanovnika, sve ćemo ih navesti: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo uprave, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Ministarstvo kulture.

Za usporedbu, Njemačka s 80 milijuna stanovnika ima 14 ministarstava, 6 manje od Hrvatske.

Tri članice EU-a imaju više ministarstava od Hrvatske

No, da bismo jasnije kontekstualizirali 20 ministarstava hrvatske vlade, odlučili smo provjeriti koliko točno svaka članica Europske unije ima ministarstava u svojoj vladi te smo otkrili neke zanimljive stvari.

Od Hrvatske više ministarstava imaju tek tri članice EU-a: Ujedinjeno Kraljevstvo (22 ministarstva), Luksemburg (24 ministarstva) i Rumunjska (rekordnih 26 ministarstava).

Većina članica EU-a ima između 12 i 18 ministarstava u svojim vladama, ali i tu postoje neki izuzeci i specifičnosti.

Potrebna reforma vlade

Također, trebalo bi razmisliti kako oblikovati i odrediti nadležnosti ministarstava jer u ovoj vladi imamo npr. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, stvoreno isključivo za Tomislava Ćorića, koje su novinari s pravom opisali kao “drveno željezo”. Zaštita okoliša i energetika su međusobno suprotstavljene te nema baš puno primjera da se ta dva područja objedinjavaju u jedan resor.

Sljedeća hrvatska vlada bi zato svoj mandat trebala započeti reformom same sebe i smanjiti broj ministarstava na racionalnu razinu te izbjeći napuhavanje broja ministarstava zbog uhljebljivanja stranačkog kadra. 15 ministarstava je Hrvatskoj dovoljno.

Naravno, smanjenje broja ministarstava ne bi riješilo problem nedoraslosti hrvatskih političara za obavljanje funkcija u općem interesu, ali to je druga tema.

ZDanas/Index.hr