fbpx

UMIROVLJENICI OGORČENI NA NACIONALNE MIROVINE “Mi koji smo radili ispadamo budale”

Mnogi umirovljenici se pitaju čemu su onda uopće ustajali u 5 ujutro i radili 30 godina, kada će na kraju radnoga staža imati samo nekoliko stotina kuna razlike u mirovini od nekoga tko možda nikada nije radio.

Posljednjih dana se sve više najavljuje uvođenje nacionalne mirovine, kao financijska pomoć za starije od 65 godina, koji ili nisu radili, ili nisu skupili minimalnih 15 godina radnoga staža. Kako piše portal Mirovina.hr, umirovljenici su poprilično ogorčeni novim pravilom, zanima ih svaki detalj, ali su ipak otvoreni za mogućnost uvođenja nacionalne mirovine – pod uvjetom da se za isti iznos povećaju njihove.

“Problem je, čini se, nastao jer će iznosi za mirovine iz rada i iznos nacionalne mirovine u određenim situacijama biti jako blizu jedan drugome. Primjerice, umirovljenici koji imaju između 15 i 20 godina radnog staža imaju mirovine između 1.020 i 1.360 kuna mirovine. Iako se još uvijek ne zna koliko će iznositi nacionalna mirovina, ona ne bi smjela biti ispod 800 kuna jer toliko danas iznosi socijalna pomoć”, navodi portal Mirovina.hr.

S tih par stotina kuna razlike, mnogi umirovljenici su se pitali čemu su onda uopće ustajali u 5 ujutro i radili 30 godina, kada će na kraju radnoga staža imati samo nekoliko stotina kuna razlike u mirovini od nekoga tko možda nikada nije radio.

“S druge strane, treba imati empatije i za ljude bez radnog staža. U više slučajeva ćete kod takvih ljudi primijetiti da se ne radi o ljudima koji su ljenčarili čitav život i sada zadovoljno trljaju ruke jer im stiže nacionalna mirovina”, navodi portal, te donosi nekoliko reakcija umirovljenika na uvođenje nacionalne mirovine.

“A je*ote za što smo mi radili 38 godina? Za mirovinu od 1.700 kuna. Bolje da smo sa djecom spavali, a ne vucarali ih na čuvanje. Svi su mogli raditi da su htjeli, osim bolesnih. Sada ispada da mi koji smo radili ispadamo budale. Nemam ništa protiv, ali nama obračunajte mirovine pošteno pa bi bile veće, a ne crkavicu za koju smo radili tolike godine”, stoji u jednom komentaru.