ZA IZVLAČENJE 120 MILIJUNA KUNA Počelo suđenje Renu Sinovčiću i još sedmorici

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počeo proces u kojem bi trebalo biti utvrđeno jesu li poreznici iz Zadra pomogli poduzetniku Reni Sinovčiću da predstečajnom nagodbom izbjegne plaćanje milijunskih poreznih dugova, kao što to tvrdi USKOK.

Sinovčić je zbog sumnje u ove malverzacije bio uhićen 2014. u operaciji kodnog naziva Ribar. Sada je počeo postupak u kojem je uz njega optuženo još sedam osoba, kao i njegove tvrtke VOX i Zadarski regional. Istražitelji sumnjaju da su kroz predstečajnu nagodbu i u privatizaciji NK Zadra izvukli 121 milijun kuna.

Tko je sve optužen sa Sinovčićem?

Uz Sinovčića su optuženi bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić.

Iako se ranije spominjala mogućnost nagodbe, svi optuženici danas su izjavili da se ne osjećaju krivi za ono što im USKOK stavlja na teret.

Koliko su teške malverzacije?

Financijski najveći dio USKOK-ove optužnice protiv Rene Sinovčića odnosi se na predstečajnu nagodbu njegove medijske tvrtke VOX u kojoj je, sumnja se, pogrešno prikazao financijsko stanje tvrtke te tako izigrao vjerovnike. U tome mu je, prema optužnici, pomagao Zebić.

Upravo je Zebić iskazao najveće potraživanje u predstečajnom postupku VOX-a 2013. godine, i to u iznosu od 21,1 milijun kuna. Punih 70 posto ostalih potraživanja u tom postupku je otpisano ostalim dužnicima. Tako su vjerovnici VOX-a oštećeni za oko 52 milijuna kuna, sam VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Sporne transakcije stare 19 godina

Istražiteljima su sporne i transakcije koje datiraju još iz 2000. godine, a povezane su s Nogometnim klubom Zadar čiji je suvlasnik bio Sinovčić. Naime, prema optužnici, bivši direktor NK Zadar Novica Erlić 2008. godine je na Sinovčićev zahtjev priznao da igrači vlasniku kluba duguju ukupno 43,2 milijuna kuna.

Radilo se o pozajmicama igračima između 2000. i 2004. godine. Nakon Erlićevog potpisa to je postao i stvarni dug kluba prema Sinovčiću, iako sporne ugovore odgovorne osobe u klubu nikada nisu potpisale. Iako je, naknadno, dio potraživanja otišao u zastaru, NK Zadar je Sinovčiću između 2009. do 2014. isplatio 17,3 milijuna kuna.

Sinovčić tvrdio da je ulagao u klub

Za preostali iznos preuzeo je udio u vlasništvu kluba 35,06 posto. Nakon uhićenja, Sinovčić je tvrdio kako mu je klub još 2000. godine dugovao deset milijuna kuna. Radilo se o njegovim ulaganjima koja, međutim, nisu išla preko računa, već je novac u gotovini donosio u klub. Ponekad bi donio 200, a ponekad i 500 tisuća kuna.

Novac su igrači podijelili, a on je dobio potvrdu o uplati. Tvrdi da su te potvrde imale formu ugovora o pozajmicama. Prema optužnici, na osnovu lažnih ugovora o pozajmicama Sinovčić je izvukao i dio novca što ga je grad Zadar namjenski uplaćivao NK Zadru. Od 2008. do 2014. godine klub je dobio 25,1 milijun kuna gradskog novca.