fbpx

ZADARSKI MURAJ Što smo vozili, vozili smo

Od danas je zabranjen promet i parkiranje na Muraju. Započeli su radovi na preuređenju zadarskih bedema u atraktivnu šetnicu i to na potezu od stare Tehničke škole do Trga tri bunara. Rok dovršetka radova, teških 23 milijuna kuna, je godinu dana.

Nakon toga Zadrani bi trebali dobiti 750 metara nove gradske šetnice na Poluotoku. Kao što je već poznato projekt uređenja financira se europskim sredstvima i dio je projekta “Zadar baštini”. Iz samih najava, ali i već objavljenih vizualnih rješenja sve izgleda atraktivno. Bedemi će tako predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te ujedno postati jedinstven izložbeni prostor na otvorenom s kojeg se pruža pogled na cijeli grad.

Bedemi se pretvaraju u tematsko – povijesnu šetnicu, u duljini 750 metara, tu je zadan visoki komunalni standard koji prati takvu modernu šetnicu, od uređene hortikulture, rasvjete….bedemi su kao što sam rekao pod Unescom i vode se kao zaštićeno kulturno dobro RH, oni do sada nisu bili primjereno zaštićeni, posebice zbog prometa koji se tu odvija, to je bio i prigovor iz Unesco-a, kao i konzervatora i zato je promet izmješten iz tog prostora- izjavio je pročelnik Odjela za EU fondove grada Zadra, Šime Erlić.

ZDanas/HRT