fbpx

Dan neovisnosti se vjerojatno zadnji put obilježava kao praznik

Vlada uskoro kreće u javno savjetovanje o prijedlogu izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Najavio je to premijer Plenković jučer. Nije tajna da je HDZ-ova vlada već odlučila da se Dan državnosti s 25. lipnja vrati na datum pod kojim se taj blagdan slavio u vrijeme Franje Tuđmana, a riječ je o 30. svibnja.

Prema nagađanjima, to bi rješenje uključivalo i ukidanje današnjeg Dana neovisnosti kao praznika.

Na upit o donošenju zakona o Vukovaru i izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima Plenković je odgovorio kako ni jednog ni drugog zakona neće biti ovoga tjedna na sjednici vlade. Jedno od rješenja, naime, odnosi se i na uvođenje blagdana kojim bi se obilježavao pad Vukovara.

“Moramo proći javno savjetovanje u koje se ide već ovaj tjedan. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima prezentirat ćemo koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. Više o tome na sjednici vlade. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se”, istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li Dan državnosti biti vraćen na 30. svibnja Plenković je izrazio mišljenje da će vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države.

“Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998. ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavno-pravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datuma, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države”, rekao je premijer.

HINA