HRVATSKA NE ŽELI Srbija uvodi 75% poreza na imovinu čije porijeklo vlasnik ne može dokazati

Među ključnim točkama ovog nacrta zakona, “Novosti” navode da će se provjeravati imovina stečena od 1. siječnja 2007. godine, da će imovinu “češljati” 60 novih inspektora, da će se sumnjivo stečen imetak prijavljivati policiji i tužiteljstvu i da zakon ne isključuje mogućnost oduzimanja imovine, prenosi B92.

Ovaj vremenski cenzus, od 1. siječnja 2007. godine, izabran je jer od tada postoje elektronske evidencije, koje omogućavaju pouzdanu provjeru imovine, piše list.

Nacrtom zakona se, dodaje list, predviđa i uvođenje porezne stope od 75 posto za “ekstra profitere”, koji nemaju dokaz o porijeklu.

Uvođenje posebnog poreza od 75 posto, kako se objašnjava, ne isključuje mogućnost da obvezniku, odlukom suda, bude oduzeto i sve što je nelegalno stekao.

List ističe i da je opozicija kritizirala nacrt, ali da je Ministarstvo pravde za sedam mjeseci, od kada traje javna rasprava, dobilo samo pet sugestija.

Navodi i da će opozicija imati prilike još koji mjesec da svoje primjedbe sistematizira i pokuša ih ugraditi u konačan tekst jer će javna rasprava biti produžena.

“Naše ministarstvo je primilo samo pet komentara o zakonskom tekstu, čije su usvajanje, makar u javnosti, mnogi pojedinci, ali i predstavnici raznih institucija, smatrali od izuzetne važnosti, kao još jedan od nezaobilaznih mehanizama u borbi protiv korupcije i kriminala”, kažu za “Novosti” u Ministarstvu pravde.

U Ministarstvu pravde navode da su se, nakon što je objavljen nacrt, u javnosti mogli čuti komentari da se i po postojećim zakonima može provjeravati porijeklo imovine.

“Takvih kritika nije bilo godinama unazad kada su predstavnici prethodnih vlada najavljivali donošenje ovakvih zakonskih rješenja”, navode u ministarsvu.

Kako dodaju, činjenica je da postojeći Zakon o poreznom postupku sadrži odredbe koje omogućavaju unakrsnu provjeru imovine, ali koje nisu nikad zaživjele u praksi.

“Razlog je to što nisu bile dovoljno precizno definirane i nije postojala obaveza državnih organa da razmjenjuju informacije”, poručuju u Ministarstvu pravde.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je prošle godine Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e predložio je Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Međutim, vlada je odbila taj prijedlog i poručila saboru da ga ne prihvati.