fbpx

IVO SANADER IZLAZI IZ ZATVORA Kronično je bolestan, ima probleme s koljenom, srcem, tlakom…

Nakon operacije koljena za rehabilitaciju su potrebna tri mjeseca, pojasnio je prošli mjesec na sudu stalni sudski vještak za kirurgiju, traumatologiju i ortopediju Božidar Šebečić. Ivo Sanader je nakon operacije tjedan dana proveo u bolnici te su ga potom odveli na rehabilitaciju u Krapinske Toplice, piše 24 sata.

– U svim medicinskim slučajevima u kojima u tijelima zatvorskog sustava ne postoje uvjeti za liječenje zatvorenika, na prijedlog liječnika zatvorenici se upućuju u ustanove javnog zdravstva – kažu u Ministarstvu pravosuđa u kojem nam nisu odgovorili koliko će pravosudnih policajaca na njega paziti u toplicama.

Besplatno u toplice

– Prilikom upućivanja zatvorenika na liječenje u vanjske zdravstvene ustanove uvijek se donose individualne sigurnosne procjene i mjere za svaku pojedinačnu situaciju, pri čemu se uzimaju u obzir sva relevantna saznanja i sigurnosni parametri vezani uz konkretnog zatvorenika – kažu u ministarstvu.

Sanader neće morati plaćati boravak u toplicama jer zatvorenicima koji imaju reguliran status zdravstvenog osiguranja troškove liječenja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Bivši premijer je od uhićenja u Austriji u prosincu 2010. izlazio i ulazio u zatvor više puta. Posljednji put u Remetinec su ga dovezli 4. travnja 2019. nakon što mu je Vrhovni sud u predmetu “Planinska” kaznu s 4,5 godina povisio na šest godina jer je “osmislio političku korupciju zbog svojeg beskrupuloznog bogaćenja”. Do tada je iza rešetaka proveo 1471 dan.

On se kupa, a kazna teče

Dok se nalazi u toplicama, kazna mu teče, no Sanader može zatražiti i prekid izdržavanja kazne. Prekid izdržavanja kazne zatvora znači privremeno otpuštanje zatvorenika iz kaznionice ili zatvora, za koje vrijeme izdržavanje kazne zatvora ne teče. Prekid se može odobriti, piše u Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, ako zatvorenik oboli od teške akutne bolesti ili mu se znatno pogorša postojeća kronična bolest.

– Teška artroza koljena je bolest koja je kod Sanadera započela prije 10 godina i ima progresivan tijek, a manifestira se tako što Sanader trpi bolove dok hoda, a uz to ima i visoki krvni tlak te poremećaj u radu srca – rekao je na sudu vještak Šebečić. Prekid može trajati od 30 do 90 dana u 12 mjeseci, a radi liječenja najdulje godinu.

Sutkinja Maja Štampar Stipić, koja sudi u predmetu Ina-MOL, u kojem je Sanader optužen da je za 10 milijuna eura mita od Zsolta Hernadija izručio MOL-u upravljačka prava u Ini, odredila je da se suđenje nastavlja bez Sanaderove prisutnosti. Vještak je, naime, ustvrdio da Sanader nije morao ići na hitnu operaciju pa je sutkinja zaključila da Sanader odugovlači postupak.