fbpx

KAKO TO? Suhi obrok kojeg dobivaju policajci u trgovinama košta 25 kn, MUP ga plaća 80 kn

Ministarstvo unutarnjih poslova RH posljednjih dana potresaju brojne afere, ostavke, premještaji, optužbe. O kakvom se sustavu radi govori i podatak o suhom obroku kojeg dobivaju policajci koji dežuraju uz granicu s BiH štiteći je od migranata. Osim što je izuzetno oskudan, zapanjuje i njegova cijena koja je više nego dvostruko veća nego u trgovinama, piše portal Paraf.hr

“Ministru sam poslao dopis 7. listopada i još nije stigao nikakav odgovor iako je rok 30 dana. Naime, imamo saznanja da se ‘lunch’ paket plaća po cijeni od 80 kuna po jednom paketu. U paketu je pola litre mlijeka, malo pakiranje keksa, pola litre vode, mala pašteta, narezak i kruh, ili kruh, mlijeko, čajna salama i čokolada. Vrijednost tog paketa na tržištu, realno, ne prelazi cijenu od 25 kuna, a MUP za to dobavljaču tvrtki Pleter d.o.o i drugim dobavljačima plaća 80 kuna”, pojašnjava predsjednik Nacionalnog sindikata policije, Nikola Kajkić.

To čudi tim više što bi u kupnji na veliko cijene tih proizvoda trebale biti niže nego u trgovinama, a one su puno više.

“Svakodnevno zaposlenicima MUP-a koji službu obavljaju na nepristupačnom terenu radi zaštite državne granice, stiže jedan ovakav suhi obrok. Zar je to dovoljno za 12 sati rada po raznim vremenskim uvjetima? Osim toga, nije se jednom dogodilo da je proizvodima istekao rok trajanja ili da su pokvareni i nejestivi”, zaključuje Kajkić i napominje kako ne raspolaže točnim saznanjima, međutim, po procjeni kolega s terena, dnevna količina kako za prvu odnosno dnevnu smjenu (12 sati) tako i za drugu, odnosno noćnu smjenu (12 sati), MUP svakodnevno nabavlja između 1000 i 1500 komada ‘lunch’ paketa.

To znači da tvrtka Pleter d.o.o. samo na pograničnim policajcima dnevno zaradi oko 75.000 kn koliko otprilike iznosi razlika u cijeni. Ne čudi stoga da je Pleter d.o.o. prošlu godinu završio s 1,1 milijuna kuna dobiti. PO svemu sudeći ova će im godina biti još profitabilnija.

MLIJEKO – 5kn

KEKSI – 8 KN

VODA – 5 KN

PAŠTETA – 5 KN

KRUH – 6 KN

Izvor: Paraf.hr