fbpx

Mirenje nije uspjelo, sutra počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama

Kako su nakon sastanka s ministrom rada i pomoćnicima drugih ministara izjavili predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, štrajk počinje sutra.

Mihalinec je objasnio što se dogodilo te zašto je mirenje propalo. Rekao je kako je vlada odbila u cijelosti njihove zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja.

“Ponudili su povećanje od 2 posto kroz dodatke i to od 1. listopada te 2 posto od 1. lipnja sljedeće godine”, rekao je i dodao kako je to sindikatima neprihvatljivo te kako su oni tražili povećanje od 6 posto.

Tada je rekao kako najavljuje štrajk koji počinje sutra, koji će se odvijati u srednjim i osnovnim školama te koji će biti cirkularan.

“Način oblika štrajka bit će proveden kao cirkularni štrajk. To znači da će prvoga dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija”, objasnio je Mihalinec.

Dodao je kako će u prostorijama sindikata svaki dan objavljivati podatke o odazivu na štrajk te će obavješćivati javnost o tome kada će i koja županija štrajkati.

Istaknuo je da će sutra svo nastavno i nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama štrajkati. On i Šprem su pozvali ostale sindikate da im se pridruže u štrajku.

“Naši zahtjevi su pravedni”

“Pogubno je i loše to što je vlada poslala poruku zaposlenima u odgoju i obrazovanju, da je njihova složenost poslova najmanja moguća od svih visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj. Upravo iz brige o cijelom sustavu, učenicima i nastavnicima, pribjegli smo cirkularnom štrajku, tako da neće stalno biti obustavljena nastava u cijeloj Hrvatskoj”, kazao je Mihalinec.

Naglasio je kako će štrajk trajati koliko će to sindikalni članovi htjeti, i toliko dugo dok vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima o složenosti poslova.

Vjeruje da će se štrajku odazvati svi članovi i nečlanovi te da će cijeli sustavi biti u blokadi.

“Druga strana kao da se nije pomakla s mjesta, vlada u procesu mirenja danas kaže da o koeficijentima ne može razgovarati. Dokazujemo koliko su učitelji zapostavljeni, i nema argumenta koji može osporiti naše zahtjeve, zato i ne odustajemo. Naši zahtjevi su pravedni, moralni, argumentirani, a i sigurno provedivi jer vlada za to ima dovoljno novaca”, smatra Mihalinec.

Kazao je također kako će se u osnovnim školama osigurati čuvanje djece i djece s poteškoćama u razvoju te je pozvao roditelje na podršku uz objašnjenje da njihova djeca sigurno neće od štrajka imati bilo kakvu štetu.

“Ovo je borba za bolje obrazovanje”

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je kako je u vrijeme kurikularne reforme najveći teret na sustavu obrazovanja te da vlada ne cijeni njihov doprinos i ne smatra njihovu složenost poslova jednakom kao u nekim drugim sektorima javnih službi.

“Ovo je bila borba da sindikati dosegnu s vladom zajedničku platformu, i da vlada pokaže koliko je obrazovanje važno. Od sutra sve je u rukama naših članova, ovo je prilika svakome u sustavu obrazovanja da se svatko pojedinačno bori za vlastiti materijalni i društveni položaj”, kazala je Šprem.

Pozvala je i sve članove sindikata i one koji to nisu da se na dostojanstveni način odazovu štrajku.

Sanja Šprem je poručila kako ovaj štrajk nije usmjeren protiv roditelja te je pozvala roditelje da im pruže podršku.

“Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama. Apeliram da pokažu razumijevanje i podrže štrajk”, rekla je.

Dodala je i kako ovaj štrajk nije protiv učenika i roditelja, nego kako je to borba za bolje obrazovanje.

“Ovaj štrajk nije borba protiv učenika, nije borba protiv roditelja. Ovo je za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Hrvatskoj”, rekla je Sanja Šprem.

“Ako ministrica Divjak nije vlada, što je ona”

Roditeljima je Mihalinec poručio isto kao i Šprem, kako ovo nije štrajk ni protiv roditelja ni njihove djece te zatražio od njih da ih podrže.

Dodao je kako njihova vlada neće biti oštećena tim štrajkom te kako će štrajk trajati do daljnjeg odnosno dok vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

“Vlada nema nikakvog argumenta, osim što ne žele riješiti status hrvatskih učitelja”, dodao je.

Rekao je kako im je ponuđeno povećanje od 2 posto na dodatak sada, i još 2 posto u lipnju, što njima nije dovoljno.

“Ako ministrica Divjak nije vlada, što je ona”, upitao je i dodao kako su razgovarali s njom i s premijerom te kako se danas činilo kao da tih razgovora uopće nije bilo.

HINA