fbpx

Odžan prosvjed ispred Županijskog suda

Točno u podne u Zadru pred zgradom Županijskog suda počeo je jedan od najavljenih prosvjeda diljem zemlje povodom zadarskog slučaja. Prosvjed, koji je okupio stotinjak građana u organizaciji Akcije mladih i Zadarskog bloka najavljen je nakon što je zadarski sud pustio da se osumnjičenici za višestruko silovanje maloljetnice brane sa slobode.

Iako su, nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva, petorica osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnjakinje u četvrtak navečer ipak privedeni te im je određen jednomjesečni istražni zatvor, prosvjed je ipak održan. Zbog, kako su objasnili organizatori, golemih nepravilnosti u hrvatskom pravosuđu.

Sud ne obeshrabruje zločince

Marjana Botić, jedna od organizatorica, simbolično se pojavila s povezom preko očiju: “U ovoj zgradi iza mene trebala bi stanovati pravda, ona ima povez preko očiju. Ona ne vidi kako je netko obučen ni u kakvom je autu došao. Ona bi trebala biti u rukama onih koji se nje trebaju pridržavati, ali u sudu rade ljudi koji uzmu batinu u ruku, koju zovu zakon, izudaraju je i bace je na cestu ispred suda”, rekla je i dodala:

“Mi to svi gledamo i postajemo suučesnici. Oguglamo na nepravdu, na to da nam tvrde da je sve po zakonu, da su zakoni u njihovim rukama, a u njihovim je rukama samo batina kojom udaraju društvo.”

Rekla je i kako sud ne radi dobro već godinama, odnosno da radi tako da njegove odluke loše utječu na društvo te da su proizvodi njegovih odluka upravo ovakvi događaji: “Događaj sličan ovome dogodio se 2013. godine. Sud tada nije učinio ništa što bi obeshrabrilo ljude da naprave nešto jednako loše ili još lošije”, poručeno je na prosvjedu.