fbpx

SUDAC TRAŽIO ZAŠTITU ZBOG OZBILJNIH PRIJETNJI Bošnjaković: “Moramo se suzdržati od harange”

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković očitovao se u 14 oko slučaja silovanja u mjestu kod Zadra i najavljenog prosvjeda građana nezadovoljnih odlukom suca istrage koji nije pritvorio petoricu punoljetnih osumnjičenika za silovanje 15-godišnjakinje

‘Ocjenjivat je li sud pogriješio ili ne; to neću. Ako je, postoji postupak za to. Državni odvjetnik je podnio žalbu, a vjerojatno i oni kojima su izrečene mjere opreza. Viđenje stvari suca je tako, ja nemam pravo niti gledati spis, no ono što je objavljeno zaista zvuči vrlo loše. Treba u svemu tome osigurati mir radi maloljetnice. Podaci koji se objavljuju su tajni i to šteti žrtvi. Treba pustiti sud da odradi svoj posao. Hoću li ići put Zadra? Vjerujem da neće biti potrebe’, kazao je Bošnjaković.

Što se tiče premještaja suđenja na drugi sud, to bi morao, kaže, doći prijedlog i biti obrazložen razlozima. ‘Nemam spoznaje da je bilo takvih zahtjeva. Stegovna odgovornost je jedna od ovlasti koje imam, no u ovoj fazi postupka ne vidim razloga da tako nešto napravim.

Na zahtjev novinara da usporedi pritvaranje Damira Škare koji je osumnjičen za silovanje i Kristijana Vukasovića s ovim slučajem iz Zadra, ministar je odgovorio kako ti predmeti nisu jednaki i da se ne mogu povlačiti znakovi jednakosti. ‘Moramo se suzdržati od nekakve harange. Sva ova buka je na štetu maloljetnice’, smatra ministar i dodaje da mediji katkad donose presudu bez suđenja.

Otkrio je kako je sudac tražio zaštitu jer su mu upućene ozbiljne prijetnje.

‘Obavještavamo Vas kako će danas, 15. listopada 2019. godine ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković dati izjavu za medije. Povodom događanja vezanih uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru u kojem je žrtva maloljetna osoba, ministar pravosuđa će u 14.00 sati u prostorijama Ministarstva pravosuđa, u okviru svojih ovlasti, dati izjavu za medije’, stoji u priopćenju ministarstva.