fbpx

SUPRUGA PREVARENOG POČINILA SUICID Ante Kurtović, Marin Topali i Josip Pavić osumnjičeni da su prevarili 61-godišnjaka iz Rijeke

Policijski službenici kriminalističke policije PU zadarske dovršili su istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana sa zadarskog područja, koje se osnovano sumnjiči za više kaznenih djela na štetu 61-godišnjaka iz Rijeke, piše Zadarski.hr

Ante Kurtović (38), Martin Topali (34) i Josip Pavić (26) privedeni su u petak pritvorskom nadzorniku PU zadarske, a Općinskom državnom odvjetništvu protiv svih navedenih podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 2. Kaznenog zakona, za koja je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora. Protiv Kurtovića i Pavića podnesena je i prijava zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave iz čl. 278. st. 1. Kaznenog zakona, za što je zpriječena kazna zatvora do tri godine.

Topali se sumnjiči da je u veljači 2017. godine iskoristivši povjerenje i ranije prijateljstvo sa oštećenim, od 61-godišnjaka zatražio posudbu novčanog iznosa od 5.500 kuna za navodni trošak obrade kredita kojeg će podignuti u jednoj poslovnoj banci. Topali je zatim oštećenog upoznao s Antom Kurtović koji se predstavio lažnim imenom kao zaposlenik HABOR-a tvrdeći da može riješiti kredite i sredstva iz EU fondova te nagovara oštećenog na ulaganja u zajednički posao kupnje i iznajmljivanja jahti. Oštećeni pristaje i na ime troškova uplaćuje 24 tisuće kuna, te još 451.850 kuna za biznis tj. kupnju i iznajmljivanje jahti te druge potrebe.

Osumnjičeni su od oštećenog u svrhu pokretanja biznisa od 2014. do 2017. godine posudili više od 100 tisuća eura, a kao zalog su dali jedno zemljište u Bibinjama. Dug međutim nisu vraćali već su tražili novi zajam kako bi dobili kredit HABOR-a od kojeg bi vratili posuđeni novac.

Zadnji novac isplaćuje se na račun Josipa Pavića iz Kožina koji za sebe zadržava manji iznos a drugi daje Kurtoviću. Kako bi održao u uvjerenju da je sve u redu, Kurtović je oštećenom dostavljao krivotvorene potvrde o uloženom novcu, a Pavić krivotvorenu dokumentaciju o velikim iznosima novca na oštećenikovom računu u banci koji, međutim, nisu nikad otvorili. Ukupno su ga tako oštetili za 475.850 kn.

Za iznos od oko 100 tisuća eura oštećeni 61-godišnjak na Općinskom sudu u Zadru vodi parnicu, a zalog je zemljište u Bibinju.

Kad je oštećeni shvatio da je prevaren, njegova supruga se psihički razboljela i počinila suicid.

Ante Kurtović je široj javnosti postao poznat zbog afere leasing kada je poznatim Zadranima prodavao automobile Audi i brodove po gotovo dvostruko manjim cijenama od realnih. Kurtović i drugi su na na koncu oslobođeni optužbi za prijevaru, ali na Općinskom sudu još uvijek traju pojedinačni sporovi u kojima oštećeni potražuju izgubljeni novac.

Izvor: Zadarski.hr