fbpx

TRAŽI RAZRJEŠENJE Drago Krpina podnio ostavku u pismu u kojem se ruga lijenim stranačkim kolegama

Dugogodišnji član HDZ-a Drago Krpina na osebujan je način zatražio da ga se razriješi s dužnosti zamjenika predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a “dr Franjo Tuđman”, piše Novi list. Premda već neko vrijeme izražava neslaganje s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem, Krpina je odluku o povlačenju iz Zajednice utemeljitelja donio nezadovoljan neradom organizacije koja okuplja ljude koji su članovi HDZ-a od početaka stranke. Pritom se posebno potrudio oko zamolbe kojom traži razrješenje.

“Intenzivno djelovanje, mnogobrojne opsežne i temeljite rasprave o najznačajnijim unutarstranačkim i općepolitičkim pitanjima, brojne prevažne odluke i inicijative koje je Zajednica, u protekle dvije godine, uputila prema stranačkim tijelima, (od kojih su mnoge od stranačkog vrha i Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, ozbiljno razmotrene i prihvaćene), ozbiljno su me iscrpili.
Zahtjevna dinamika rada tijela Zajednice očituje se, primjerice, u zasjedanju Predsjedništva Zajednice. Tako je Predsjedništvo u 2018. godini zasjedalo čak tri puta, od toga jednom u elektronskom formatu, a 2019., molim lijepo, čak dva puta, od toga jednom (prije nekoliko dana) u elektronskom formatu”, stoji u Krpininoj zamolbi.

Ubili se od posla

Kako piše Novi list, Krpina je u zamolbi spomenuo i da u “navedeni zgusnut i naporan kalendar u protekle dvije godine” treba pridodati i jedan sastanak Nacionalnog odbora Zajednice, “u trajanju pola sata, možda čak i koju minutu dulje”, te jednu Izvještajnu konvenciju, “također u istom trajanju”. Zbog prevelikih napora koje mu je takav radni ritam uzrokovao Krpina je kolege zamolio da ga zamjene s nekim “s mnogo više svježine, entuzijazma i poleta”.

Krpina je posljednji sličan istup imao prije nekoliko mjeseci, kada je u medije izašao s tezom da bi se HDZ trebao samoraspustiti. Tako je u razgovoru za Jutarnji list Krpina ispričao da je došao do zaključka “kako bi možda s povijesnoga aspekta bilo najbolje sazvati izvanredni Opći sabor i na njemu donijeti jednu odluku: HDZ je uspostavom suverene države Hrvatske ostvario svoju povijesnu misiju te prestaje sa svojim političkim djelovanjem i odriče pravo bilo kome u budućnosti da se politički organizira i djeluje pod tim imenom.”

Dodao je sve više uvjeren da bi to bila ispravna povijesno-politička odluka kojom bi se spriječilo da na “povijesnu ulogu HDZ-a u stvaranju hrvatske države u svijesti i pamćenju hrvatskog naroda nalegne sjena nepodopština uzurpatora stranačkoga imena.“ Na kojeg je uzurpatora mislio Krpina je objasnio u istom razgovoru. Premda Andreja Plenkovića nije spomenuo imenom, referenca je bila prilično jasna: “Nekima je trebalo više od dvadeset godina da iskalkuliraju kako im je ipak najprobitačnije učlaniti se u HDZ“, kazao je Krpina.