fbpx

U 40 godina rada spasili tisuće života

Zadarska stanica HGSS-a svečano je obilježila 40 godina rada. Kroz tisuće akcija ovi volonteri su u posljednja 4 desetljeća spasili tisuće života.

Kada su prije 40 godina članovi planinarskog društva Paklenica pokrenuli zadarsku podružnicu HGSS-a. nisu ni slutili u što će izrasti spasilačka služba, tada uglavnom namijenjena za spašavanje sebi sličnih.

Mi nismo ni zamišljali da ćemo mi krenuti. Ali su nas polako gurali, ajte to na triba. Počeli smo s nekim vježbama, ali su nas onda ozbiljnije shvatili pa su nas još više, ajte napravite to i bit će nešto.

Kaže jedan od prvih članova zadarske stanice HGSS-a Ivan Lukić. I tako je od skromnih početaka zadarska Gorska služba spašavanja narasla na 45 aktivnih spašavatelja i 6 potražnih pasa. Tijekom godina gorski spašavatelji prošli su i brojne obuke kako bi svim unesrećenima u raznim situacijama i na različitim terenima, od planinskih vrhova do podzemnih spilja, mogli pružiti pružili adekvatnu pomoć. A da se ta pomoć s velikom zahvalnošću prima može potvrditi Natalija Andačić ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica gdje nespremni planinari i izletnici često traže pomoć HGSS-a.

Često imamo upita čak i nakon nesreće da se ljudi javljaju da žele platiti te akcije spašavanja. Jako budu zahvalni HGSS-u što ih je tako brzo i dobro zbrinuo, a onda se jako iznenade kad im kažemo da je to potpuno besplatno za posjetitelje, da to odrađuju volonteri.

Zadarski HGSS-ovci s opremom su dobro opremljeni, imaju dovoljan broj vozila a trenutačno se u suradnji s Gradom Zadrom radi na osiguravanju novog objekta kaže pročelnik zadarske stanice HGSS-a Šime Sorić:

To nam je ključno da u sljedećim godinama radimo, da se preselimo doslovno iz podruma u kojem se sad nalazimo i da počnemo s gradnjom objekta koji će biti primjeren takvoj službi.

Uključivanje u sustav Domovinske sigurnosti također im je olakšao rad:

Upravo radi toga što smo sad u koordinaciji s ostalim službama, znači s policijom i vatrogascima, puno je bolja suradnja u svemu tome. U biti sjedimo za istim stolom.

Ove su godine zadarski HGSS-ovci inače imali 40 akcija spašavanja, 20 manje nego prošle. Smatraju kako je to i rezultat edukacije javnosti o sigurnom ponašanju na kojem Hrvatska gorska služba spašavanja stalno radi, a koji je u javnosti možda najviše prepoznat u šaljivim upozorenjima neopreznim turistima koja često postanu viralni hit na društvenim mrežama.

Izvor: HRT