fbpx

U kamionu u Engleskoj pronađeno je 39 leševa

U prikolici kamiona u britanskom Essexu pronađeno je 39 tijela, objavila je lokalna policija. Policija vjeruje da je kamion došao iz Bugarske.

Nadležne službe objavile su da su policiju pozvali djelatnici Hitne pomoći. Od 39 pronađenih tijela, njih 38 pripada odraslim osobama, piše Independent.

Uhićen vozač

Poziv je upućen noćas oko 1:40 sati po lokalnom vremenu, odnosno 2:40 po srednjoeuropskom. Kamion se nalazio u industrijskom kompleksu u gradiću Graysu zapadno od Londona. Vozač kamiona je uhićen, a Independent piše da je riječ o 25-godišnjaku podrijetlom iz Sjeverne Irske.

Guaridan prenosi izjavu glavnog policijskog nadzornika Essexa Andrewa Marinera koji je potvrdio užasno otkriće i kazao da vlasti nastoje identificirati žrtve, ali boje se da će to biti dugotrajan proces. „Vjerujemo da je kamion iz Bugarske i da je u zemlju ušao u Holyheadu u subotu 19. listopada. Uhitili smo vozača kamiona koji će u pritvoru ostati za vrijeme trajanja istrage.”

Zastupnica krivi trgovce ljudima

Zastupnica u britanskom parlamentu iz tog dijela zemlje, Jackie Doyle-Price, slučaj je nazvala mučnim, okrivivši trgovanje ljudima. „Trgovina ljudima je odvratan i opasan posao. Policija ubojice mora privesti pravdi”, napisala je na Twitteru.

Lokalni mediji počeli su objavljivati priče svjedoka. Tako Essex Live prenosi priču žene koja je rekla da se noćas oko 4:15 ujutro vraćala s posla kada je vidjela kako se nešto događa u industrijskom kompleksu. “Shvatila sam da je nešto jako ozbiljno jer je tamo bio veliki broj policijskih auta i ambulantnih kola. Policija je blokirala pristup cesti pa se ništa nije moglo vidjeti. Ondje je uvijek sve puno kamiona jer parkiraju preko noći”, rekla je.

Javio se i britanski premijer Boris Johnson, koji je kazao da je “užasnut tragičnim događajem. Zaprepašten sam tragičnim događajem u Essexu. Obaviješten sam o svim novim informacijama. Home Office će surađivati s lokalnom policijom Essexa kako bismo utvrdili što se točno dogodilo. Moje misli su sa svima koji su izgubili život i s njihovim najbližima”, napisao je Johnson na Twitteru.

U UK ušao iz Irske

Seamus Leheny, čelnik Udruženje za prijevoz tereta Sjeverne Irske, komentirao je informaciju da je kamion došao iz Bugarske i u Britaniju ušao preko Holyheada, nazvavši to “neortodoksnom rutom”. Zbog pojačanih mjera sigurnosti na uobičajenim graničnim prijelazima poput Dovera i Calaisa, Leheny smatra da jke moguće kako je kamion iz francuske trajektom otputovao u Irsku, nakon čega je iz Dublina prešao u Holyhead u Walesu. „To je dug je koji će dodati dodatni dan putovanju”, kazao je.

Britanski mediji slučaj su počeli uspoređivati s onim iz lipnja 2000. godine, kada su u kamionu u lučkom gradu Doveru pronađena tijela 58 imigranata iz Kine. I tada je uhićen vozač, Nizozemac, koji je kasnije osuđen na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u lancu krijumčarenja ljudi. U Nizozemskoj je zbog sudjelovanja u toj tragediji osuđeno devet Kineza.