fbpx

Zastupnik Goran Aleksić kazneno prijavio sedam banaka zbog udruženog zločinačkog pothvata

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić izvijestio je u petak da je kazneno prijavio Državnom odvjetništvu (DORH) banke osuđene u kolektivnom sudskom procesu vezanom za kredite u švicarskom franku zbog, kako je naveo, udruženog zločinačkog pothvata protiv građana Hrvatske.

Aleksić je DORH-u prijavio sedam banaka: Erste & Steiermarkische Bank, Zagrebačku banku, Privrednu banku Zagreb, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria, OTP banku i Splitsku banku koja je uklopljena u OTP, te Sberbank.

Početkom rujna ove godine odbačene su revizije banaka u slučaju franak i potvrđeno da su banke ugovarale nepoštene ugovorne odredbe s valutnom klauzulom u CHF-u i nepoštene kamatne stope koje su se mijenjale odlukom banke te je to temelj za prijavu, pojasnio je Aleksić.

Podsjetio je da su anuiteti koju su plaćeni za kredite u CHF-u bili 50 pa sve do 100 posto veći u odnosu na početno ugovorene, uzrokujući psihološke traume kod ljudi, bračne brodolome, samoubojstva, deložacije. “To su bili lihvarski krediti”, naglasio je.

Takvo ponašanje banaka Aleksić je ocijenio kao udruživanje u oligopol kroz Hrvatsku udrugu banaka kojim su hrvatski građani oštećeni za 15 do 25 milijardi kuna. Zbog toga je, tvrdi, unazad petnaest godina BDP manji nego bi bio da su građani taj novac zadržali, a državni proračun manji za 3 do 4 milijarde kuna, dok su se banke obogatile.

Dodao je da ni nakon što je utvrđeno njihovo nezakonito postupanje banke nisu promijenile ponašanje te nastavile primjenjivati nepoštene kamatne stope na kredite u CHF-u, euru i kuna sve do 10. siječanj 2013.

“To je posljedica zločinačkog udruživanja banaka u oligopol, što je suprotno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja jer su bez pisanih tragova neizravno utvrdile trgovinske uvjete potrošačkim kreditima vezanim za kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke te uz valutnu klauzulu u CHF-u”, kazao je.

Aleksić se osvrnuo i na arbitražni spor u Washingtonu koji su pokrenule četiri banke protiv Hrvatske zbog konverzije CHF kredita ustvrdivši da je takav spor suprotan pravu EU-a.

“Banke su lopovi koji su opljačkali hrvatske građane. Konverzijom koja je bila provedena samo su smanjenje glavnice s valutnom klauzolom u CHF-u ali time nisu vraćene niti preplaćene kamate niti preplaćeni tečaj niti zatezne kamate”, rekao je.

Zbog svega navedenog Aleksić je kazao kako očekuje od DORH-a da provede izvide i pokrene kazneni progon protiv banaka koje su oštetile hrvatske građane, hrvatsko gospodarstvo i proračun Hrvatske. Naveo je kako je slično učinila Francuska 2015. godine.