fbpx

Novinar osuđen na 4 mjeseca zatvora uvjetno jer je snimao razgovor s Đakićem

Novinar Ivan Žada jučer je na Općinskom sudu u Virovitici nepravomoćno osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana jer je, kako je zaključio sud, neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem te dio razgovora kao transkript objavio na Facebooku, a razgovor je objavljen i u članku na Indexu u kojem je Žada kao sugovornik Ispričao da mu je prijetio sin Josipa Đakića te da mu je onda Josip Đakić u razgovoru opsovao.

Sutkinja Jasna Delić Janković odredila mu je kaznu zatvora od četiri mjeseca uvjetno na godinu dana pozivajući se na članak 143. Kaznenog zakona. Suđenje se odvijalo u Virovitici, uporištu moćnog HDZ-ovca Đakića koji se smatrao oštećenikom u ovom predmetu koji je protiv novinara Žade vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici.

„Kriv je jer je bez znanja i odobrenja Josipa Đakića snimio pomoću aplikacije na svojem mobitelu privatni telefonski razgovor pa dio razgovora prepričao na svom Facebook profilu i dao kolegama novinarima da bi naknadno dio bio objavljen na portalu Index.hr čime je snimku učinio dostupnom većem broju osoba. Javno je iznio neovlašteno zvučno snimanje nejavno izgovorene riječi drugoga i time počinio kazneno djelo protiv privatnosti neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem“, obrazložila je sutkinja Janković.

Sutkinja je Žadu osudila iako nije raspolagao snimkom razgovora koju spominje u presudi, niti je tu snimku novinar igdje objavio. Sud tu snimku smatra privatnom, iako je Đakić utjecajan HDZ-ov saborski zastupnik koji je razgovarao sa Žadom znao da je on novinar.

Na Indexu je tekst objavljen s naslovom: “Novinar: Prijetio mi je sin HDZ-ovca Đakića, a onda mi je njegov otac psovao”.

Do spornog razgovora je došlo u listopadu 2018. godine nakon što je Ivan Đakić, sin zastupnika Josipa Đakića u jednom virovitičkom kafiću novinaru Žadi, izrekao prijetnju jer piše negativno o njegovom ocu. Rekao je da će mu polomiti vrat i vući ga za kosu ili platiti nekome 500 eura u Zagrebu da to napravi.

Nakon što je čuo za prijetnju koja je izrećena u jednom virovitičkom kafiću uz prisutnost svjedoka, Žada je nazvao Josipa Đakića u namjeri da ga o tome izvijesti jer se, kako je rekao, uplašio za sebe i sigurnost svoje obitelj.

Sutkinja tvrdi da snimanje i objava sadržaja razgovora s Đakićem nije moglo biti u javnom interesu

„Želio sam mu kazati da urazumi svojeg sina da prijetnje ne trpim i da to nije način kako se rješavaju problemi s novinarima. Prijetnje su mi izrečene zbog pisanja o Josipu Đakiću i zato sam njega nazvao. Sve sam radio u interesu javnosti, nazvao sam ga kao novinar i tako se predstavio jer ako sin saborskog zastupnika prijeti novinaru koji je o tom saborskom zastupniku pisao, onda je to svakako javni interes”, rekao je Žada.

Kako je braneći se rekao Žada, uobičajeno je da novinari snimaju razgovore zbog vjerodostojne interpretacije, a ovoga puta je to učinio i radi osobne zaštite “jer je riječ o moćnom čovjeku, prijavljivana za niz djela nasilništva i pravomoćno osuđenom zbog napada na policajce. Gospodin Đakić je u politici predugo i jako dobro zna da kada ga novinari zovu i tako se predstave, ne čine to zbog privatnih razloga“, rekao je Žada.

Sutkinja Janković nije uvažila njegovu obranu zaključivši kako je riječ o isprovociranom razgovoru koji ne može biti u javnom interesu da bi se prenosio u medijima.

Žadin odvjetnik Boris Kozjak kratko je izjavio kako je riječ o presedanu zbog kojeg će oni svakako uložiti žalbu jer u četvrtom stavku članka 143. Kaznenog zakona se navodi da nema kaznenog djela neovlaštenog snimanja “ako je ono učinjeno u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe”.

“Oštećenik” Josip Đakić nije bio prisutan na ročištu i izricanju presude.

Na Općinskom sudu u Virovitici u lipnju ove godine, Ivan Đakić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu uvjetnog zatvora od 11 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Zbog prijetnji Žadi osuđen je na sedam mjeseci, a zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju na osam mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu od 11 mjeseci. Ivan Đakić je, naime, 7. siječnja ove godine na svom Facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom ljudskom glavom i porukom: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić”.

HINA