fbpx

Hrvatski maturanti osnovali sindikat, bijesni su zbog nadoknade nastave

U HRPI hrvatskih sindikata niknuo je novi – Sindikat maturanata. Osnovali su ga splitski srednjoškolci iz Pete gimnazije “Vladimir Nazor”, a pokretači su Andrija Pervan, Goran Dadić, Luka Puljiz, Šime Parać i Niko Anzulović Mirošević.

U samo nekoliko dana prikupili su oko 1500 članova. Pokrenuli su i online peticiju koju je u samo dva dana potpisalo više od 5000 učenika. Naziv peticije je “Odbijanje školske nadoknade tijekom zimskih i proljetnih praznika, plan buduće nastave”.

“Želimo omogućiti svim učenicima da blagdane provedu kod kuće s najbližima, a da ne budu žrtva nečije novčane isplate i da od svih sudionika u ovoj situaciji samo mi najneutralniji osjetimo posljedice na svojoj koži. Sve vas pozivamo i svaki potpis je bitan, možda i presudan”, rekla je splitska petorka za Slobodnu Dalmaciju.

Na pitanje može li uopće “sindikat”, spremno su odgovorili.

“A tako se zove stranica. Ma znamo da zakonski ne može, ali sindikat je popularan pojam zadnjih mjesec dana, a nama je trebalo nešto zvučno”, rekao je Andrija.

Njihov sindikat ima više od 1700 članova, odnosno followera na Instagramu.

Što točno žele?

“Hoćemo da nam se omoguće praznici jer mnogi su već nešto planirali, ali tako da se u onom tjednu zimskih praznika kad je planirana nastava organiziraju sati iz izbornih predmeta za maturu i isto tako u proljetnom. Dakle, neka oni učenici koji to žele, odrade pripreme za izborne predmete u tom tjednu. Sad nam govore da ćemo nastavu imati subotom, i to je nekima previše pa bar da imamo praznike. A najvažnije što želimo jest da nam smanje broj lektirnih naslova na državnoj maturi jer nećemo ih stići kvalitetno obraditi”, objasnili su.

Podržali su profesore koji su štrajkali više od mjesec dana.

“Neka su se oni izborili za svoje, ali sad nam se čini da smo najviše nafrkali mi maturanti. Nastava završava krajem svibnja, a već 18. lipnja imamo esej. A 3. lipnja je, recimo, već kemija. Fakulteti nisu htjeli pomaknuti upisne rokove, matura nije odgođena i sve nam se to čini previše. Već dva puta ove godine se uhodavamo u nastavu, još se nije počelo raditi kako treba. Znate kako je kad razbijate ritam… Iz nekih predmeta nemamo nijednu ocjenu”, rekli su za Slobodnu Dalmaciju.

Peticiju će najvjerojatnije poslati ministrici Divjak

Još ne znaju što će s peticijom ni koliko potpisa mogu očekivati, ali najvjerojatnije će je poslati ministrici Blaženki Divjak.

Profesori su podijeljeni. Neki ih podržavaju, neki ne.

“Ja ih podržavam, trebalo bi im barem prepoloviti broj lektirnih naslova za maturu jer nećemo stići kvalitetno sve obraditi”, smatra profesor Boris Škifić.

No, neki njegovi kolege ovu akciju maturanata smatraju besmislenom. Upozoravaju da je za bilo kakve promjene na državnoj maturi kasno. Svim učenicima izostanak s dijela nastave, koja će se održavati u vrijeme koje je bilo predviđeno za praznike, bit će opravdan.

“Ma zaštićeni su kao velebitska degenija, a oni su se sad propeli. Dali smo im skripte za maturu prije dva mjeseca i neće imati nijedan dan manjka. Mi smo prosvjedovali za svoja prava, a oni za nerad, to nije u redu”, smatraju neki njihovi profesori.

Izvor: Index.hr