fbpx

Kolinda tvrdi da iza nekih predsjedničkih kandidata stoje kriminalne skupine – iza nje stoje HDZ i Bandić

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u međuvremenu već toliko poznata po svojim gafovima i suludim izjavama da joj to donekle počinje ići u korist. Naime, Kolinda u svojim javnim nastupima, govorima i intervjuima često izgovori sve i svašta, no u javnosti najviše ostane zapamćena samo jedna od njenih brojnih provala, ona koju novinari prvu primijete.

Na taj način se gura u zapećak sve ostalo bedasto, netočno, licemjerno i za pamet uvredljivo što Kolinda izgovori u nekom govoru ili intervjuu, a slično se ponovilo i u vezi predsjedničina jučerašnjeg intervjua za Media Servis.

U javnosti je najviše odjeknula njena izjava kako će zagrebačkom gradonačelniku i višestrukom USKOK-ovom optuženiku Milanu Bandiću nositi kolače u zatvor ako ga osude, no to naravno nije bila jedina skandalozna stvar koju je Kolinda u tih pol sata izjavila.

Kolinda Praljkove zločine svaljuje svim Hrvatima na leđa

Primjerice, na pitanje o tome zašto je na Facebooku odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, Kolinda je dala znakovit odgovor.

“Kad je riječ o gospodinu Slobodanu Praljku, in memoriam jednom hrvatskom generalu. Neću dalje objašnjavati”, rekla je predsjednica.

“Podsjećam, on je osuđeni ratni zločinac”, replicirala joj je novinarka.

“Neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskog naroda. Za ono što je osuđen, to je i odslužio. Dogodilo se što se dogodilo, velika tragedija, veliki propust Haškog suda. Neću to dalje komentirati”, bila je odlučna Kolinda.

Ukratko, Kolinda je kao propust Haškog suda opisala činjenicu da je Praljak uspio prošvercati otrov na izricanje kazne, ali nije dovela u pitanje to što je proglašen krivim za ratne zločine. To je pak opravdala time što se Praljak “borio za prava hrvatskog naroda”, u skladu s HDZ-ovom politikom iz 1990-ih da hrvatski vojnik u Domovinskom ratu ne može počiniti ratni zločin, kako je to svojedobno formulirao Tuđmanov predsjednik Vrhovnog suda Milan Vuković. Tj. čak i ako hrvatski vojnici počine ratne zločine, čak i ako budu za njih osuđeni, to je sporedno u odnosu na činjenicu da su se “borili za prava hrvatskog naroda”.

Time se zapravo hipoteka ratnih zločina svaljuje na teret svih Hrvata, umjesto da se Hrvate od ratnih zločina distancira i zločine osudi.

Nakon što je odradila akrobaciju o Praljku, Kolinda je krenula govoriti o Bandiću.

Nevjerojatno lupetanje o Bandiću

Osvrnula se na kritike zbog pjevanja na rođendanu Milanu Bandiću i poručila je da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja i da ako s nekim politički surađuje, mora biti toliko korektna da ostane ono što jest.

“Kako je načelo u demokratskim državama? Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Ja sam predsjednica Republike Hrvatske, ja nisam ni sudija ni kadija”, naglasila je Kolinda.

“Zašto gospodina Bandića optužiti i osuditi istovremeno?” zapitala se.

“Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. Moram biti dosljedna sebi. I u životu najviše cijenim lojalnost i odanost. Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi. A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno”, rekla je predsjednica.

Dodala je da ne vjeruje da će do toga doći.

U slučaju Praljka na sudu je pravomoćnom presudom dokazana njegova krivnja i to za ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu razbijanja BiH, ali Kolindu to ne smeta da mu odaje počast. To samo pokazuje da predsjednica posve proizvoljno tumači presumpciju nevinost, te da ona svojim stavovima zapravo potkopava pravnu državu.

Kolinda tvrdi da iza nekih predsjedničkih kandidata stoje kriminalne skupine; iza nje stoje HDZ i Bandić

Nakon toga je počela kritički govoriti o pravosuđu.

“Ako vi godinama zatvarate oči pred mafijom, pred kriminalnim skupinama, koje, ja se usuđujem reći, čak stoje iza nekih kandidata u ovoj predsjedničkoj kampanji, ako godinama zatvarate oči nad zločinima koji su se dogodili u Vukovaru, a pokrenete optužnicu protiv jednog jadnog tate, jadnog tate branitelja koji traži svoja dva sina, zato što je razbio neku glupu ploču koja košta 200 kuna, kakvo je to pravosuđe?” istaknula je Kolinda.

Novinarka Media Servisa nažalost nije pitala Kolindu koji su to predsjednički kandidati iza kojih “stoje kriminalne skupine”. S obzirom na činjenicu da iza predsjedničke kandidature Kolinda Grabar-Kitarović stoje HDZ, kojem se sudi za pljačku države, i Milan Bandić, kojem se sudi za korupciju, nameće se pitanje je li možda Kolinda zapravo govorila o samoj sebi?

Također, Kolinda je poznata po tome da se družila s ljudima poput Zdravka Mamića, Damira Škare i nizom drugim osuđenih i optuženih za kriminal. Tko je to onda “godinama zatvarao oči pred mafijom, pred kriminalnim skupinama” ako ne baš ona?

Lupetanje o Željeznoj zavjesi

Uslijedila je izjava kako Hrvatskoj “treba promjena mentaliteta, trebaju Hrvati izvana”. Kolinda nije dublje ušla u tu tematiku, no teško je povjerovati da je pod promjenom mentaliteta mislila na to da predsjednik ili predsjednica države ni bi stalno trebali biti okruženi sumnjivim tipovima, poput nje.

Novinarka ju je upitala u vezi njene izjave o tome da je Jugoslavija bila iza Željezne zavjese. Kolinda je tu svoju nedvojbeno netočnu izjavu pokušala braniti tako što je pitala “Je li Jugoslavija bila demokratski sustav?”, a kad joj je novinarka odgovorila “ne”, predsjednica je slavodobitno zaključila: “Prema tome, s koje strane Željezne zavjese je bila Jugoslavija?”

Kolinda valjda misli da će njena argumentacija imati smisla ako kaže “prema tome”.

U vrijeme postojanja socijalističke Jugoslavije na svijetu je postojao niz nedemokratskih država, koje pritom nisu bile iza Željezne zavjese. Primjerice, Čile je od 1970-ih bio diktatura, no nikome ne bi palo na pamet reći da je bio iza Željezne zavjese, jer svatko sa srednjoškolskim znanjem povijesti točno zna na što se odnosi taj pojam. Iza Željezne zavjese su bile europske komunističke zemlje koja su pripadale Varšavskom paktu i bile pod dominacijom SSSR-a, a Jugoslavija to nije bila od 1948. pa do svog nestanka.

Lupetanje o pravima žena

Uslijedila je Kolindina govorancija o pravima žena, koja se jednostavno ne može suvislo prepričati, pa ćemo pokušati sve što je predsjednica rekla vjerno transkribirati.

“Nažalost, to nije situacija samo u Hrvatskoj nego i drugim državama. Malo me je obeshrabrilo što me je kolegica s Islanda, koja je tu među tim državama za koje se smatra da su postigli najveći paritet između žena i muškaraca… Ona je premijerka, ja sam predsjednica države, međutim kad razgovaramo, imamo iste probleme. I kao žena, i kao majka… Iako je ona progresivna… Ono što se može smatrati u smislu stranaka kako se dijele na konzervativne i na liberalne… Ah… Ona pripada jednoj liberalnoj, uvjetno rečeno liberalnoj stranci, mada ja ne vidim apsolutno nikakvu razliku između nje i mene kad razgovaramo, bilo o statusu žena, bilo o statusu naših država. Dakle, te granice ideologije su se pomaknule, pogotovo kod nas u Hrvatskoj, na vrlo umjetan način… Desnica, ljevica i slično. Ne smije se ljude dijeliti prema ljubavi, odnosno količini ljubavi prema domovini. Ja nikad, ja mislim da … itko s ljevice manje voli Hrvatsku, ako je pravi Hrva… hrvatski državljanin, domoljub, da voli manje nego netko s desnice. Tu nikad nisam radila razlike i neću”, izgovorila je predsjednica.

Podsjećamo, Kolinda odgovara na pitanje o statusu žena u Hrvatskoj.

Nastavila je: “Međutim je činjenica da se nas žene u ovom konzervativnom spektru u Hrvatskoj puno drukčije gleda. Mi nismo nekakve zatucane majke, koje valjda želimo doma provoditi vrijeme kod štednjaka, a zapravo mislim… Ja sam žena kao i svaka druga, ja sam majka, ja sam čovjek koji ima svoje potrebe, koji ima svoje roditeljske instinkte, koji vjeruje u obitelj, koji vjeruje da je obitelj naša budućnost, jer mi moramo uz ove demografske trendove koje imamo ne se osloniti… Naravno, pojedinac je jedinka ta, izvršna jedinka demokratske vlasti, ali ne možete imati demografski oporavak bez obitelji. Zbog toga ja stavljam naglasak na obitelj, ne ugrožavajući prava nikoga drugog od nas.”

Lupetanje o štrajku prosvjetara

Do kraja intervjua je predsjednica spomenula i “hrvatske državne obveznike”, što god to bilo, te je ponudila i sljedeću tvrdnju: “Kad tražite svoja prava, mislim da mora biti u duhu solidarnosti da razmišljate i o pravima drugih.”

Još malo je govorila o štrajku prosvjetara, no i to je bilo nesuvislo kao i njen odgovor o pravima žena.

“Ja ako treba, apeliram i na privremeni prestanak štrajka, pa da se nastavi razgovarati, ali imam neki osjećaj danas, neke indicije da bi se sve skupa moglo riješiti i apeliram na sve te nastavnike, na sve iz područja prosvjete koje ja toliko poštujem, da razmišljaju ponajprije o djeci, a onda i o hrvatskom društvu, proračunu i napretku”, izjavila je predsjednica.

Što sve to znači i što je Kolinda htjela svime time poručiti, teško je reći.

No, kako smo u predsjedničkoj kampanji, možemo očekivati da će Kolinda nastaviti obilato prosipati svoju struju nesvijesti u javnosti.

Izvor: Index.hr