fbpx

OBJAVIO FOTOGRAFIJE VIDOŠEVIĆEVOG BUNKERA Turudić ga osudio, a Vidošević je slobodan

Policijski inspektor Josip Vrbić, kao stručnjaka za umjetnine, pozvali su na očevid u dom šefa HGK u kojem je čuvao svoje vrijedne umjetnine i preparirane lovačke trofeje otkrivene prije skoro sedam godina. Tada je počela njegova golgota.

U otkrivene umjetnine je Vidošević uložio i dio od 39 milijuna kuna što ih je, kako tvrdi USKOK, nezakonito izvukao iz HGK. Nedugo nakon pretresa njegovog ureda i vile na Gornjem Prekrižju u Jutarnjem listu pojavile su se fotografije njegovog tajnog skrovišta. Naime, Iznenađen onim što je zatekao u podrumu vile na Gornjem Prekrižju, Vrbić je napravio nekoliko fotografija koje je kasnije proslijedio novinarki.

Nepravomoćnom presudom 2014. je bio osuđen na devet mjeseci rada za opće dobro i tri godine zabrane policijskog posla. Sudac Turudić nepravomoćno ga je osudio na šest mjeseci zbog odavanja službene tajne, tj. zbog davanja fotografija novinarki Jutarnjeg lista, te na još šest mjeseci zbog nezakonitog držanja jednog pištolja olovke i više komada metaka odnosno na jedinstvenu kaznu od devet mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Tu presudu ukinuo je Vrhovni sud te se Vrbiću ponovno sudilo. Vrbić je bio uhićen u studenom 2013. godine, a nešto manje od dva tjedna proveo je u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Nakon sedam godina kalvarije po sudovima, sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu utvrdilo je kako kod predaje fotografija iz bunkera Nadana Vidoševića novinarki nije bilo subjektivnih elementa kaznenog djela pa je Josipa Vrbića nepravomoćno oslobodilo za to kazneno djelo.

Na šest mjeseci osuđen je zbog nedozvoljenog držanja oružja no ta kazna mu je zamijenjen a radom za opće dobro po principu da se dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

No kako je kazna nepravomoćna, još se ne zna krajnji ishod tog postupka.

S druge strane sudac koji ga je osudio, Ivan Turudić je nagrađen mjestom predsjednika Visokog kaznenog suda u osnivanju.

Što se Nadana Vidoševića tiče, njemu je suđenje tek na samom početku. Pretpostavlja se da će trajati desetljećima. Za to će vrijeme bivši šef HGK slobodno šetati dok će policijski inspektor koji je javnosti otkrio ono što je ukradenim novcem kupljeno, guliti kaznu za to.

Tako izgleda ‘pravda’ u Hrvatskoj.

Izvor: Paraf.hr