fbpx

Sprema se veliki prosvjed Zagrepčana protiv Bandića i to na dan izborne šutnje

Portal Index prenosi kako će se u subotu na središnjem zagrebačkom trgu s početkom u 16 sati, a pod nazivom “Vrijeme je! Zagreb je spreman” još jedan u nizu prosvjeda protiv višestrukog USKOK-ovog optuženika i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Organizatori prosvjeda su Udruga građana Siget, Braniteljska udruga Vidra – Veterani i društvena akcija sa Zelenim odredom, Udruga za zaštitu okoliša UZOR iz Resnika, Udruga Eko-Zagreb, Inicijativa Samoborček, Inicijativa Hipodrom te građanska inicijativa Zagreb bez zračenja. Prosvjed će se, kažu nam organizatori, održati bez obzira na vremenske uvjete te na činjenicu kako se održava na datum izborne šutnje.

Prosvjed je uredno prijavljen, a dobivene su i sve potrebne dozvole.

“Ponašanje gradonačelnika Milana Bandića preraslo je u čisti despotizam. Njegovo ignoriranje, vrijeđanje građana, zastupnika i novinara koji se usuđuju komentirati njegov (ne)rad i pogodovanje određenim interesnim skupinama prevršilo je svaku mjeru”, stoji u pozivu na prosvjedu u kojem se podsjeća kako je Bandić najavio dva (neugodna) iznenađenja. Prvi je neprihvatljiv harač na džepove građanki i građana, a riječ je o povećanju cijene odvoza otpada, dok je drugo, kako kažu, “sramotni GUP”.

“Želimo pokazati kako i mi mislimo na njega, te mu na glavnom gradskom trgu u svjetlu najskupljeg Adventa u Europi želimo uputiti naš zahtjev za opozivom s mjesta gradonačelnika. Predugo smo bili ‘fini’ i trpjeli njegovu bahatost. Došao je trenutak kada treba ‘lupiti šakom o stol’”, smatraju organizatori.

Gordana Pasanec iz Udruge Siget naglašava kako Zagreb odvaja 10 posto otpada, nema sustava gospodarenja otpadom ni pravedne naplate dok su ulice zatrpane otpadom.

“Kaos kojem svjedočimo, posljedica je dugogodišnje politike s otpadom koju u Zagrebu provodi gradonačelnik Grada Zagreba. Nema niti jednog jedinog utemeljenog razloga za to, ni bilo kakvo poskupljenje usluge, osim pljačke građana koju i kroz otpad već 20 godina sistemski provodi gradonačelnik u cilju stjecanja profita pojedinaca i interesne grupacije. I ovo posljednje drastično poskupljenje je uvod u daljnju pljačku građana koja se nastavlja izgradnjom nepotrebnog i skupog Zagrebačkog centra za smeće sa spalionicom upravo u korist tih grupacija, a protivno interesima građana”, smatra Pasanec.

Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat smatra kako GUP, koji bi trebao doći na sjednicu Gradske skupštine u veljači, nije u javnom interesu već predstavlja manipulaciju u interesu pojedinaca.

“S obzirom na to da i ove Izmjene GUP-a, kao i prethodne, sadrže brojne nezakonitosti, kako bi se spriječila daljnja devastacija prostora i kriminalne radnje s planovima, Grad Zagreb zahtijeva novi cjeloviti GUP u interesu građana”, ističe Genzić-Horvat.

Udruga Eko Zagreb upozorava na neodrživost trenutnog stanja i nepoštivanje hijerarhije gospodarenja otpadom što dovodi do povećanih troškova koji se opet prelamaju preko leđa građana kroz skuplji mjesečni odvoz otpada.

Vesna Grgić iz Zelenog odreda – foruma braniteljske udruge Vidra ističe kako su analizom dokumenata poslovanja Hrvatskih šuma došli do čvrstih i nedvojbenih dokaza da se samo gospodarenjem šumom na Medvednici, u okviru 4 gospodarske jedinice, u proteklih desetak godina pojavio ogroman manjak od 330.000 prostornih metra drvne zalihe. U protuvrijednosti, manjak drvne mase na Medvednici iznosi 104,610.000 kuna, ili 14,137.000 eura.

“Također želimo upozoriti da su rubni dijelovi Medvednice također dio sramotnog GUP-a te nitko ne obraća pažnju kako se granice šumskog teritorija mijenjaju zbog učestale gradnje na atraktivnim lokacijama. Na mala vrata uskoro stižu i izmjene prostornog uređenja Parka prirode Medvednica na koje ćemo posebno pripaziti. Svjedoci smo i priče oko Brestovca koji je skinut s popisa zaštićene kulture 2015.godine baš zbog razloga da se atraktivno zemljište pretvori u građevinsku zonu te dodijeli privatnim investitorima. Stoga i mi podržavamo ovaj Prosvjed i tražimo ostavku gradonačelnika Milana Bandića kao i njegovih suradnika koji se nalaze na čelu glavnih gradskih ureda”, ističe Grgić.